【更新版本】經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(38)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
promo同你網上睇到一樣 佢地通常會做左鋪先之後再做Online
類似cathay買飛個concept 如果你唔怕會被人買左/唔洗試
冇必要上鋪
巴打搵邊間
琴日去sogo 見到好多雜牌loafer 都1000左右有找,係咪便野冇好野唔應該貪
牌子包括:de novo men, hotter, regal...etc
rtw嘅皮鞋係最代表到you get what you pay for同埋diminishing return
咁都係唔好貪便
儲一個月補習錢貨金AE/Loake算
AE係咪lane Crawford 有得賣
loafer 如果可以既直上alden suede 或b and l 都係3千中~4k
Diminishing 通常係講貴嘅唔值
皮鞋來講唔多覺
加多少少直上
可能我未著過eg嗰啲級數
人生第一次整套西裝,冬天婚禮用,之後見工著下,各位會推薦dream bespoke. 定browns tailor?咩色會appropriate d
首先恭喜巴打 但其實結婚同見工係兩樣野來,你結婚著咩都得,燕尾禮服Dinner jacket 你鐘意就得。見工就睇你見咩工,一般不外乎深灰深藍十字領,但你結婚又冇理由著得咁低調
灰色三件頭都得嘅
Tux我覺得各方面配合先好睇
其實拎埋場地各方面資料上
舖頭問佢哋應該都幫到手
Meermin loafer冇門市點試size?有冇牌子個sizing同meermin差唔多
想問下大家有冇啲入門RTW嘅裇衫推介
Uniqlo 夠唔夠入門?
想問下Ascot Chang extra-fine Merino turtle neck同Uniqlo cashmere turle neck比邊個好D..............
雖然我知價錢差好遠
黎緊第一日返工, 公司要求formal dress code 連tie同埋suit
間公司性質唔係金融服務, 係跨國工程顧問
想問吓應該點樣揀西裝既色

我覺得右邊深色帶小小藍好d
左邊純黑而且小小令身, 太似見工, 可能唔適合平常返工?
唔知大家點睇
AC實際係意大利買貨返來
Uniqlo以佢價錢叫抵買抵著
兩個級數既野
各位巴打點睇June Woonamy
後生的話,navy 啦實無死
U記啲冷衫我覺得麻麻地
Muji差唔多價錢我覺得好啲
Ac係咪同Piacenza差唔多價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞