【更新版本】經典男裝、西裝、皮鞋、皮件討論區(38)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Uniqlo一件wool jacket 都要799定999啦
踢花鞋面係咪落cream都幫到啲
同埋鞋頭有雕花大家會唔會照整mirror shine
唔該晒巴打
點解頭post冇Grenson份
我自己著過幾對
同價位好著過Loake
想買對AE loafer
岩岩係sogo試左對Loake Princeton loafer
Size UK 8.5F

想問下對應嘅AE loafer size 係咩
Time square 唔見有AE鞋試

都好一段時間無著對spigola
右邊嗰對有花痕
同埋唔知點解左邊嗰對會令過右邊嗰對落左少少wax
雖然係berwick粗着 當學下點照顧對鞋先
唔關價錢事既
咩鞋都可以練手

薄薄地上層再拋光就令到
唔夠先再上,唔好貪心情願重覆多兩次
同埋有落水mirror shine?右邊似太多水中間濕左?

我都係平平地Cheaney試起
咁我可以點樣整返令佢
如果真係太濕既
等佢乾透用刷擦兩野再重新上過
不過要有心理準備好易出現返同樣情況
唔好太多水
薄薄地上蠟等佢乾晒先再上
求問少少野
因為啱啱搵到份唔錯嘅工
想買對靚少少嘅皮鞋賀下佢
但其實話靚少少,都係預2000$左右
因本身都真係著開clarks 幾舊水果啲之類
今日行開sogo見到有兩個英國牌子叫barker 同埋loake
試完都覺得ok,同埋佢地做緊減價,我見本身個價都要2000幾
想問下依兩個牌子買唔買得過
另外頭post 叫唔好sogo 買原因係乜?
麻煩巴打賜教
我係新手/唔太投入
但追左一排post
發現有d問題真係幾冇質素同冇睇過post頭咁
幾開心 大家都係咁善意回答/討論
嬲都無用
各位,Santoni 點睇?

係老連見對 Santoni Arizona Flexi 好似好軟好舒服。

不過係外國網又見唔到呢款。

https://www.lanecrawford.com.hk/product/santoni/-arizona-flexi-leather-derbies/_/BLB710/product.lc
2000幾買到Goodyear welted, SOGO呢類鋪兩千幾你都係買到Blake或者ceremeted多

Barker可以試下,Tassels個位會畀到唔少意見你。
想問下各位大佬,人瘦有肚腩,著西褲想唔dup落去,係咪一定要用吊帶?事關翻工一般都冇著出面果件
1. 係
2. 有乜問題?
有冇巴打著開rugged style
想襯番對Alden chukka suede/cordovan boot
買買買
已經有呢2對鞋
想襯下衫
有冇咩brand推介下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞