Python 網路爬蟲, 有無人用緊這技術搵到錢??

331 回覆
9 Like 353 Dislike
有data就有料到?
你要寫套model/strategy出黎先得架ching
無計諗緊用少少time series分析 多啲parameter搏下會唔會成功率高啲先 不過今個sem仲學緊
唔係,基本上如果T&C講明唔得,就算係read html都可以係民事case
有無方法可以auto download到哩堆deep d script files,或者睇到入面既內容都得,因為d data佢當係variable咁hard code係script 入面

再次感謝你
多謝教學Part 1, 慢慢睇下先.
u mean 1.01-1.09嗰啲特別熱比賽嘅dataset一堆 其他dataset另一堆?
食水深都無法啦, 得馬會合法咋, 外圍佬, 走左都唔知啦.
討論完畢啦, 無再有大紅字了, Goodnight.....
咁講crawl完唔係都係technical analysis咩
以前多數叫web spidering
web crawling 應該係指隻蜘蛛爬
而唔係蟲

講得出爬乜9蟲應該係唔知道web spidering呢個詞語,淨係見過web crawling呢個詞語

on9樓主應該係00後之類
crawling有幾難
大學yr1-2既野
我怕打英文字你地唔知係咩黎, 到時又問長問短, 你知現今的Pragrammer 幾咁毒架啦...........
試下用selenium 睇page source
屌 你男朋友係IT狗唔問佢?係咪it support? 其實我唔係好明你case 因為link都冇唔知你實際點操作,咁你可唔可以叫program叫佢做人手save as files 個動作再拆番開d content?
巴打慳返啖氣啦,睇樓主d回應似係果d發現新大陸嘅野人咁,好似從來未見過世界咁。

data crawling明明係d基本都冇得再基本嘅嘢,咁都可以吹到識就賺大錢咁,你話有套必勝嘅alogorithm就話啫
而家有埋RPA呢堆tools
我老母都識得data crawling
你唔好再用紅字得唔得,睇撚到眼殘呀屌

利申:Master 讀Data science, 覺得你講野無乜logic
條友智商應該剛好80
樓主好似收左皮 試下發夢用python幫你網絡爬精蟲
之前我都試過用ml 結果佢慢慢overfit曬落啲熱門波度
之後發現用stats去搵外圍賠率outlier 莊仲好
寫緊另一個啦, 係有地方好深, 要搵搵Code至解決到.
所以睇呢個po真係睇到笑撚咗,好似野人啱啱發現有火咁
可惜呢版其他人話, 如果中馬會會破產
你d英文係幾差吓,programmer都打錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞