Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
我會鬆開少少再開大水喉沖走佢
有好多刀片有塗層,通常你剃完第二次就冇哂,我見到比較易生鏽都係鍍咗白金嘅刀,舉個例Astra SP 用完兩次或者第一次就開始有,Astra SS通常第三次先有鏽斑,但我嘅習慣係每四日或一次因為我日日剃
我試過刀片生左銹,搞到把刀都有銹跡
要用牙刷刷先刷得走
如果係咁,我會扭開少少個頭等水沖下入面
但就唔會浸酒精或者攞塊刀片出嚟
乜咁易生鏽架咩
6年前網購買左個Merkur Futur + 一d試用裝 + 100片Astra
一星期剃兩次
到今日都未用完d試用裝
係囉, 邊有咁易, 我次次用完沖一沖再拎去窗台風乾, 從來冇生鏽過
剃鬚前除左熱毛巾敷面外
我自己仲會用熱水浸把刀
剃果時會舒服d
慳過cartridge好多
但係我好驚會入左soap同aftershave既坑
我十幾把razor輪流用所以有時有一兩把會有塊刀片係入面成半個月,可能因為咁會生銹
不過唔同牌子既刀片,鋼水都有少少唔同,artra 同 personna 都差好遠
personna 定Astra好d?
不鏽鋼都有分等級啦, 303同316都差好遠
astra 舒服少少,persona 峰利啲
persona red見到幾多人用但我呢邊都幾難揾到,下次買top cap順便買黎試試先
係cartridge 食水太深
有巴打話自己入坑入到用左幾年都用唔曬d soap

買左盒stirling陣味好聞但係好淡
心思思又想試下其他味
黎緊會入shaving cream 同aftershave, 希望到時唔好玩埋brush, 靚brush 價錢冇上限
再試會出事的
其實有咩分別,用緊平既synthetic, 都幾舒服
黎緊Amazon prime day睇黎要大出血
買proraso gift set
好抵玩
Brush, Bowl有冇咩推介?
Bowl我係aeon買個日本飲湯碗
Brush 有隻一pack 兩個 賣8蚊美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞