Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
買Edwin jagger 唔好買Rubber coated 果個款,個層coating 用耐會甩的,我果把比我玩到變左銅柄
最好都係玩返chrome finish 或其他膠既版本
https://www.edwinjagger.co.uk/edwin-jagger-de89-black-rubber-coated-de-safety-razor.html
唔怪之得
吉列都剃3 pass咁撚癲 仲要唔落泡
係可以好乾淨但係好傷皮膚

最好用泡+淨係順剃,可能有d位漏左再補剃
如果想追求100%乾淨而無咁傷既話就轉safety razor啦
Safety razor 會唔會日日剃?
我用吉列日日剃會刮到痛,係因為啲鬚太短定把刀鈍咗?
你吉列3刀定5刀
唔關事啦,係你唔用泡同埋剃順橫逆太傷皮膚姐
5刀片
Safety razor 都係齋順剃?
5刀 x 3 pass = 刮15下
真係唔怪得會唔舒服
應該話safety razor先要剃3次
多刀片剃3次好傷
Single同double有咩分別?
字面意思得一邊有刀片同兩邊都有刀片
各自有咩優勢之處?
選擇上DE就主流啲, 款式多啲
功能上SE我都唔熟同未用過, 可能睇下樓上個巴打有無心得
用過幾個月safety razor ,淨係順剃/橫剃,但條頸都起好多razor bumps ,之後頂唔順用返電鬚刨
啱自己用就係好野
係咪唔同牌子嘅刀片都啱配各種牌子嘅safety razor?
de 係,se 唔係
有冇用after shave
用DE嘅話用平時罐裝噴泡泡出黎嗰啲剃鬚膏得唔得
當然得
我懶 都係咁樣剃
屌佢老味,寄寄下爛左退錢,我又要再落單

Merkur 34C
Edwin Jagger DE8
Parker 24C
諗住入坑,買邊把好?

鬚後水好似好複雜咁,同超市買嗰啲會唔會差好多
覺得邊把好睇就買啦
不過parker果把係開齒可能會aggressive d

如果你會買soap咪買返同一個牌子既鬚後
普通超市應該得nivea balm同gatsby
平平哋可以買黎試下既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞