Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
陰9功
想喺Amazon買Nivea罐裝剃須膏﹐但無直送﹐用集運得唔得?
無酒精又唔見有寫係易燃﹐唔知上唔上到機﹐有冇人試過咁買?
超市都有得買啦
壓縮罐係上唔到機(好似係)
會爆
btw nivea 有出 shave cream 同shave stick 都幾正
上到,我係日本買完拎返香港都ok
想問下有冇人用過supply隻single edge 2.0 好唔好用
幾方便就手,長用最aggressive.
不過刀片選擇唔多。有啲想試其他SE
去eBay 買把gem razor 試下
有冇新? 唔想執舊嘢
gem razor停左產好多年 得返啲artisan 出既product,比如 paa , abovethetie , blackland 果啲, 有啲都幾貴,最平應該係paa 果把

https://phoenixartisanaccoutrements.com/products/the-phoenix-starling-v2-single-edge-safety-razor-anodized-7075-aluminum
PAA啲open comb又係想買好耐,但shipping唔平
用開集運起碼平少少
我又上黎推下po
今次想講下一個係北美wet shaving圈非常出名既牌子Stirling soap

創立於2012年,創辦人兩公婆其實一開始係整沖涼番梘既,但係佢地無辦法係手工番梘既市場脫穎而出,於是乎將目光轉投係當時仲係好冷門既手工剃鬚番梘市場。

中間佢地既發展過程我就唔詳細講喇。至於點解佢地會咁多人識,個個推人入坑都推stirling呢,我覺得有幾個原因。

1) 產品種類多,基本上所有wet shaving related既野都可以係佢地到搵到。 Hardware例如剃刀,刀片,刷,座,碗等等 Software例如Soap, preshave soap/oil, aftershave balm/splash等等,仲有其他可以自己上佢個網睇

2) 性價比高,以artisan soap為例,一盒4oz既soap至少都賣你15至20+美金,但係佢就14美金唔洗有5.8oz. 至於表現方面更加屌打同價位既mass-produced產品。

3) 多味道選擇,我無數過但至少有超過40種味可以揀,總有一款岩你。揀唔落手仲可以買sample試完再買。當然,出到咁多隻味同時賣到咁平既原因就係大部分味都唔係原創既。一係就pre-blend既fragrance oil, 例如一啲知名香水既dupe. 一係就簡單essential oil既mix.

4) Customer service好。email好快覆,d野送到黎爛左即刻換比你呢d基本。個老細好好人每次買野都會送d試用裝比你,我自己就收過各式番梘,香水同咖啡(佢地上年專登買左個鋪位同炒豆機賣自家咖啡豆,cls)

總結:推薦比想入坑,又或者係用開大牌子想試下手工野既人。相信唔會令你失望

下次有機會既話想簡單講下佢地d product
沖涼同剃鬚梘成份上有咩唔同?
基本上都經皂化反應(脂肪+鹼) 整出黎既野
但係佢地既作用唔同(清潔vs潤滑+保護), 所以剃鬚鬚番梘會額外加多唔同既成份>價錢貴過普通番梘

利申:唔係專家,佢額外加左咩野間間都唔同,自己睇ingredient list
利申2: 貪玩試過用沖涼梘剃鬚,我唔建議試
因為我見到上面有人話用沖涼果啲都得....
咁個個人塊面都唔同既...我就唔得囉
仲有人話清水都得添
太多味,唔知點揀好

同埋想試下佢d 掃
試下sort by best selling買幾款公廁味,再加d自己睇落有興趣既sample試囉
1oz sample 其實都用到好耐

第一次用vegan soap
用落同普通soap分別唔大
rose 香唔香,我好怕用呢啲梅瑰味cream/soap
聞落去好香,我覺得做得幾似
但係照睇個價唔似用真玫瑰, d精油好貴
有冇教學片/貼士係剃喉核果位,成日剃損
有無人stiring 夾單,我買唔夠75美金野

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞