Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
好撚型有隻叫artist club既都係咁換刀片
留長啲再睇真個生長方向先
我以前以為我下巴係順下咁生
點知原來係鈄鈄地下
錯咗方向勁耐成日傷哂
可能有關係
我初頭都有摸但係摸極都係全部向下
有啲人會好似漩渦咁
好慘
Lm
hi
雖然都無乜人
小眾興趣,要啲時間累積
我覺得入門門檻比較高,同埋其中一啲好處例如慳錢同環保香港人根本wfc
有排玩
有唔wet嘅咩,咪好痛?
等包膠係咪早排sample特價果陣買?
無錯
B&M有幾款一開盒好攻鼻頂唔順(尤其係Cheshire)
唔知實際用+聞慣咗會唔會好啲
而家用緊好多人推薦嘅Seville,唔識形容味道但係聞慣咗幾正
btw, Bay Rum有啲似老人家藥油味
伏伏地
Seville都係我wish list入面應該係佢最受歡迎既味
bay rum我用過stirling果隻覺得幾正喎, 不過我皮膚對佢敏感就無用
點解唔試下多D牌子既? 定係果陣無優惠
呢隻就咁聞個puck唔係好接受到
唔知打完泡會唔會好啲,用Seville先發現原來打完泡陣味可以咁大變化
其他牌子都有優惠有諗住試,但係太多款要逐隻嚟
呢度都有排用,我一次用好少
都唔係架 又真係慳左買五刀錢

我最後都係無買到啲掃同cream,用返Gillette 泡算
所以只係買左個刀架同一大堆刀片
真係慳左錢架
小弟新入門,想問其實Muhle依個牌子點樣?刀片暫時用落感覺好似都幾舒服
主要覺得香港人普遍鬚少, 用3/5刀片都可以用好耐所以唔覺貴
跟住罐裝泡好撚平又用得耐, 更加無理由轉
hardware好用, 德國牌子有質素保證
同埋佢隻synthetic brush應該係市面上最top果tier
有冇新手用safety razor推介?
thanks
可以買套starter kit試下啱唔啱玩先
有齊刀 刀片 掃 同 soap
你果隻zingari balm我都有,佢d soap我都推薦
下次就試佢

新買既karve razor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞