Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
astra 真係咁唔利?
同Feather比任何blade都係dull
Astra出名在性價比高,覺得鈍就換密啲
astra我諗算中間啦
我用過最鈍應該係derby, dorco
Dorco真係俾狗用
用親都見紅 連幾塊sample都用唔晒
Feather 其實drop得快,一開始好利,但好快跌到落astra咁嘅利度

但價錢就貴好L撚多
我用personna 都係咁係咪太大力

利申 早幾年high 大左買左左十幾條條刀片,而家打散溝埋黎用, 無指定牌子
但係刀片唔係揀最鋒利既 feather 就係好,有d 人皮膚敏感,唔可以用太利既刀片
刀片呢d 用3次左右就換啦
個brush set睇圖都覺得伏伏地
有無筆直?洗唔洗一定要amazon買?
諗住amazon一次過搞惦
個set 掃淘寶好q 平,唔好買
可以參考吓#316 個巴打
基本上全部大牌子,穩陣
要咩款自己再揀
第一次用de razor,edwin jagger配吉列 7'o clock,都幾易用,無損無流血,不過要翻手好多次先乾淨d

想試下feather,香港邊度可以平d買到? 或者有無人有多,我想買d 試下

edwin jagger 本身長少少,所以買左short,同34c 差唔多尺寸,比想像中cute 手感幾好,大力少少都無損
edwin jagger 主要得一個model,只係唔同長短同柄既物料
呢隻brush好硬,同易埋好易甩毛 同埋個碗好細,你用大size brush未必就手,如果唔係過敏性皮膚可以試下face lathering 或者買個飯碗黎打泡都可以
唔止,近呢年仲有個不銹鋼款叫316,個頭design 同de89 唔同的

btw 條Link 巳經係長柄款de89L,再長可能要買第二個model 了
運過黎都幾快喎
買左第二個blade sample? 見你舊果個有feather
香港應該張梁記或者有間野叫奇興有得買
我有多唔介意比你, 不過似乎運費/車費都蝕埋?
23c係3 pieces
而34c係2 pieces
打錯左添
我想講33c
blade sample個度佢寄爛左,中途取消單,退錢

我最後係vlab 買左幾十塊7o clock 試下

岩岩見到amazon 賣緊100塊 feather 都係280, 都好似算平

諗住試埋feather 同Personna
買返個sample pack囉廢事買完100塊唔岩用又唔知點
岩岩睇返高登舊post, 發覺呢間好撚抵

早知唔係amazon 買

https://www.connaughtshaving.com
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞