Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
好靚咁喎

睇刀頭似乎都係偏aggressive?
係,買左一塊opem comb一塊close comb
隔離果塊close comb就無咁aggressive
想問下見到vlab 賣緊34c $350,同amazon 差唔多

呢間係咪ok?
呢間野正常的
我間中都上去行下 d野都幾齊
幾靚仔
買左幾銀?
張梁記買razor 貴唔貴
貴過自己上網買好多
百三加紙大約八百幾港紙
見amazon edwin jagger 30usd,34c 要40usd,係咪edwin jagger 就夠?

睇外國review,edwin jagger 個枝無Merkur 咁襟用
用料上應該差唔多
襟唔襟就睇你保養成點
新手買邊隻好
stirling 個把點睇? 個樣同34c 差唔多
中國山寨品黎,係咪抄merkur我就唔知
筆直有限可以買
如果你要買埋soap, brush果d就買佢個starter kit
咁我買返edwin 或者34c算

本身諗住見stirling soap 同brush 平同質素唔錯,順手買埋咁
連埋starter kit就好抵玩,散買把刀就有更好選擇囉
岩岩落單買左呢set 野

無係stirling 買到,因為會唔會出唔到貨,texas 呢排咁大件事

你留意下支after shave 睇下有無酒精成份
有機會清唔到關
呢set 無酒精
我入門都係買exactly同一支razor
仲用緊吉列,日日剃啲鬚太短會畀刀片刮到痛,會紅咗同有啲損損地嘅感覺,要隔2-3日等啲鬚長再鬚先好啲

係咪轉用你哋嗰隻就唔會咁係嘅話我就入坑試下

利申 啲鬚生得快,想日日剃
試下單刀
Razor burn? 你而家剃既流程係點?
試下沖完涼/用熱毛巾敷面之後先剃
唔好用太大力同埋唔好係同一個位剃幾次
剃完查鬚後水
試下有無好d 唔得就試下轉safety razor
同埋都有可能係刀片鈍左
多刀片 = 剃得好d乾淨d 呢個概念,完全係marketing 黎
我諗係掛,流程係噴嘅剃鬚泡搽臉,貪快懶時會用水濕一濕臉同剃鬚刀就剃,大致上係順剃、然後橫剃、再逆剃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞