Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
兩隻都用左一次
proraso: 表現對得住價錢有突,易起泡,剃落都ok
50蚊一支我覺得性價比高

TOBS: 完全唔受得水,淨係用濕既brush唔加水d泡都已經散散地
可能隻cream本身已經有好多水份,下次試下用乾d既brush
差唔多成舊水我加少少買artisan soap好過
tobs 有分cream 同soap,一般都係買cream,好淋
早兩晚又試左隻冰熊,又好似無敏感,試多幾次先

如果ok,可以用stirling soap 了
其實齋起泡唔剃咪可以試幾多次都得
求各位經驗巴打解答
諗住買個俾男朋友
但鬚呢家野我真係唔識
佢好多鬚 平時用普通五刀片好快長
無乜剃損/敏感之類嘅問題
所以買merkur 34C係咪無死 易上手?
34c 都幾易上手
岩岩我都試左tobs,濕一濕個brush,fing 乾少少水,掃幾圈位cream,已經好易做到face lathering
依家用緊舒適hydro 隻刀片,但都係好易剃到損晒同埋唔乾淨,唔知係唔係因為我啲鬚係螺旋形咁生,如果轉safety razor 會唔會好啲
有無落cream?
有呀,我盡量將佢掃晒一個方向,效果係好啲,不過都係會痛
試下順住鬚既生長方向順剃
就算轉safety razor都係要順剃完先剃其他方向

今日到貨
Rockwell真係好順
個打泡碗完全超乎水準
試左tobs 隻Sandalwood,好難聞

似d 老野香水味咁
木味個tone就係似老野
之前唔識剃鬚 剃到d位紅哂同生左好多暗瘡
而家先開始跟番d正確既剃鬚程序
但d紅印都係唔識退 有無d咩解求辦法
搽Alum Block
千祈唔好,用alum block那到仆街仲要勁多紅印
爆撚晒瘡,巴打咁敏感要用啲mild既aftershave
Nivea for sensitive skin no alcohol 果隻幾好用
HK好似有
Alum block係比手勢好既高手用
alum block 同aftershave係兩樣野黎
我無話係一樣野黎
我而家已經用樓主介紹proraso果個gift set 有埋aftershave
雖然而家剃完好似好左d 但因為之前d紅印仲係好勁所以未睇到係咪真係有分別
試下唔剃鬚幾日比個皮膚抖下
仲係有印既話可能要去d皮膚保養po問下
想問有無人可以畀我夾單買 Stirling starting kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞