Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
但我平時都會用開保濕水保濕液嗰啲
作用會唔會同after shave重疊咗?仲洗唔洗特登買after shave
如果你之前剃鬚無用開鬚後水塊面都無乜野就唔洗啦
我剃完鬚會照用平時用開嘅爽膚水+保濕液
所以就諗緊仲洗唔洗特登買鬚後水,因為鬚後水嘅作用應該都係保濕?平時都有做開保濕
鬚後水主要係紓緩比刀刮完既皮膚,我唔會話係用黎保濕
有好多有酒精成份既用完會乾添,要另外保濕
買唔買就optional
買咗proraso white
到時試吓先
遲啲睇吓買唔買
超市有隻nivea aftershave balm都ok
係"立"咗少少
果隻陣味太濃 我個人麻麻地
陣味係勁啲,但係方便買
想買splash但係有酒精送唔到嚟香港
有得揀我都係買splash, 尤其夏天用d有薄荷既啪落塊面爽到
唔係好鍾意呢個牌子d 味

好濃香味
而家多數用呢三個組合

Merkur Progress 好好用,可以較到唔同刀距

我多數用較利d,剃左第一次先,之後較返柔d 逆剃

Simpson T2 毛好幼滑,幾好用,唔算貴

Proraso 又平又好用,味唔濃,淡淡地,又好打泡

Merkur Progress Adjustable Safety Razor, MK-500001 https://www.amazon.com/dp/B004NAEP6I/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_i_BSB1F5GDTEWNA3NJ0AKG?_encoding=UTF8&psc=1

Alexander Simpson Trafalgar Synthetic Shaving Brush - Simpson Shaving Brushes - Faux Ivory Handle (T2) https://www.amazon.com/dp/B08H4FYWKX/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_i_BQRK6P8W4CG2AGPK3E8X?_encoding=UTF8&psc=1

Proraso Shaving Soap in a Bowl, Sensitive Skin, 5.2 Oz https://www.amazon.com/dp/B001JHEY14/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_i_G2NX2TP51BSMD1ECD4NZ?_encoding=UTF8&psc=1

終於用完第一盒soap
希望今年唔好愈買愈多
用左幾多年
年幾姐
但係期間又不停試新野
呢排街都少出
連鬚都剃少左
留幾日一次過剃好爽
好耐未試過D鬆摸落係咁柔軟
好耐未試過D鬚摸落係咁柔軟
有時留耐咗,剃果時少少KICK
我反而留長少少會剃得順d
雖然只係講緊隔日剃
有無巴打知呢排英國空郵黎要幾耐
唔知
今次又想買咩野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞