Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
可能唔係間間有入貨
我睇下我果邊有無
咦sorry巴打 我可能撈亂左
gatsby鬚後水>百佳
nivea balm>惠康/我附近間藥房都有
藥房仲有d其他牌子既鬚後,你睇吓你果頭有無啦
感謝我去睇睇
呢排起左條癮係咁睇
有無師兄試過proraso 紅色或者黃色既soap/aftershave
中意木味但又唔敢直接去馬
ching玩左4年先入深坑已經算好
我呢d一黎就入既
我睇番d reply 既user name
有勁多係你
同埋見到你五個月就入左深坑
請受小弟一拜
呢到無乜人唯有識就答下啦
我好多都係reddit睇返黎

買左呢隻soap一排,黎講下用後感
簡單介紹下先,呢個係兩間公司聯乘出既soap, Yuzu/ Rose/ Patchouli
香味係由Chatillon Lux創作,加落Declaration Grooming既soap base到

味道方面: 唔同一般香水有成十幾種note,呢隻就straight forward好多得玫瑰,柚子同廣藿香。啱哂我呢啲個鼻唔太靈敏,聞唔出複雜既味既人。
玫瑰同柚子係主角,廣藿香就大概係擔當住基調既角色。整體唔會偏向重floral或者citrus
香味強度我覺得算中上,剃完鬚都仲聞到幾明顯既香味

Soap本體方面: Declaration Grooming既milk steak base好淋,如果用開硬皂既話一開始好容易overload, 但係較岩分量之後係好容易就打出又綿又滑既泡。質素明顯比stirling好1-2個tier, 當然亦都反映左係價錢到

小小總結: 味道簡單唔怕中伏,推薦比已經入左坑有興趣繼續挖坑既人
巴打係邊度買呢隻SOAP?
有興趣訂番黎試試
我會去一啲有美國本土免運費既網買完再集運返香港
以下都係我常去既網(唔想入坑既慎入):
http://www.maggardrazors.com/
Maggard razors, 同下面既WCS一樣應該係美國賣買wet shaving野最大最齊既網之一
特色係快到仆街既出貨時間,如果你係佢營業時間落單基本上幾個鐘後就出到貨, 55 USD免運(美國) ,同埋佢地既國際運費聽講算平,想直運
返香港可以一試
https://www.westcoastshaving.com/
West Coast Shaving個網靚仔啲睇得舒服啲 特色係周不時會有唔同既優惠,20-30% off咁,有機會執到平野,我盒YRP都係係度特價果陣買
45USD免運(美國) 而家似乎做緊愚人節免運優惠,應該好快完
漏左講,上面兩個網都有賣sample size既soap/cream
啱哂揀唔落手或者驚中伏既巴打
我都試試先
用左幾個月
想問下點樣清呢啲水跡
水漬*
用落好大影響?
暫時冇
但驚佢愈積愈多黐實哂
到時可能滑牙扭唔實
試下洗潔精加牙刷
我覺得幾香,唔係天然果陣木味,都係少少perfume style,但陣味無Taylor 果隻咁出,比較dark 同Woody少少

proraso 綠色同紅色都無咩死錯人
用開清水剃想學野,有咩分別
巴打可以睇下po頭
我次次清水剃唔係流血就痕到仆街
一直用開5刀片果啲吉列再清水𠝹
想試safety razor 買撚咗隻美國maxim嘅牌子

dllm伏撚咗tracking用sf支那出貨嚟到包裝都唔改大大隻字寫住「名士」
上tb睇35人仔有交易 美國網賣35鎂
賺到笑
買完先見到呢個po
名士應該係老翻下面呢隻
https://www.amazon.com/dp/B00375BUQ8/ref=emc_b_5_t
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞