Wet Shaving 討論區

681 回覆
53 Like 6 Dislike
soap都賣二手
睇人既接受程度囉
淨係試左冷熊,我應該有可能對 lanolin 敏感,以為用過香港d 手工皂都會痕

岩岩訂左佢隻beeswax 試下
試左stirling soap,唔岩我用,皮膚敏感

隻味好香好鍾意,但用唔到

暫時得返proraso sensitive可以用住先,搵緊有無其他抗敏感既soap 可以揀
巴打淨係買左一隻冰熊?定其他所有味都敏感
我都淨係對其中一啲味敏感,可能係某隻香精敏感
如果全部都有野就大機會係對Lanolin敏感
淨係試左冷熊,我應該有可能對 lanolin 敏感,以用過香港d 手工皂都會痕

岩岩訂左佢隻beeswax 試下
美國都有鬼佬咁賣或者同人交換,用匙羹不出黎試/用可能會好少少 我都係用匙羹不出黎放落碗用
岩岩訂左Merkur Progress同埋Simpson T2 brush

對而家用緊個隻omega boar brush 唔係好滿意,又硬起泡又慢
https://www.blacklandrazors.com/era
3D print既stainless steel razor
唔貴又幾靚仔
入造纖維會快過動物毛,同埋水太少都會慢起泡
上星期開始轉用safety razor
想問下巴打們平時用完刀片點處理?香港有冇回收?
用緊Gillette 7 O'Clock SHARP EDGE

覺得好用過feather
我扔落個鐵罐儲滿就封實扔去垃圾桶
想買chubby ch3 嘅super badger
啲毛好靚
我見一片兩片咁儲儲下都幾多 所以想睇下除左堆填區見仲有冇其他方法搞掂佢
我都係用香口膠果隻鐵盒載住咋
黃色金屬回收桶得唔得?
好似只係回收鋁
岩岩收到,merkur progress 好好用,平時de89上唇位都要好小心,但今次用progress 用1度好簡單就剃乾淨

至於Simpson t2 brush,有d 唔慣用synthetic,比boar bush 好似硬d 咁
trafalgar系列我之前都有興趣
睇左review話佢個loft set得低所以會硬就無買
但係估唔到仲硬過boar
應該係d 毛係軟過boar,但成束掃落塊面,個感覺omega boar 軟d 咁
岩岩又用完隻simpson t2,可能開始習慣左,覺得幾舒服同好用,face lathering 好容易起到泡

至於隻progress,絕對推薦新手同老手用,好容易就剃到好乾淨又唔易損
未用過可調式,其實係會試勻d setting之後用死一個
定係會用唔同setting剃唔同部位/唔同pass
我自己就上唇用1,其他位用3

de89 感覺大約係progress 2~3之間
我都想買把adjustable, 個坑太深

特登買兩隻公廁cream sample返黎睇下我係咪做左裝備撚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞