有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
我老公係負幹 真係儲極都儲唔到幾多咁
我就唔駛畀家用屋企
後來大家搵多小小 易儲啲
個首期入面既80%係我畀
27K 8按過到壓測咩
村屋冇車點出入? 係咪多蚊到仆街 好似大J咁?
26歲 月收4萬 + 兼職5k 左右
一個月儲大約2.5萬
一年儲20萬左右(扣交稅/保險/睇醫生錢)
依家做左三年野 儲左40萬左右
打算依筆錢綠表換居屋上車
如果抽唔到就儲多幾年 三十歲左右按九成上d平私樓
28歲 月入三萬 自己儲左70萬

前年都要靠老豆老母幫手出一半先上到
好難想像完全唔靠要幾耐先上到車 真心佩服
我岩岩30歲,fg時出嚟1萬左右,家用都要比6k,返工食飯車費另計,勝在無燒錢嗜好,頭幾年儲唔到咩錢。

到上年,人工去到28k左右。但一take白表單人抽中居屋,買左個開放式單位,算係上咗車。當時首期只係20幾萬,另加3萬幾印花稅+7k律師費,全屋裝修around 30萬有找,total 55萬左右。

儲錢時期,開支主要都係家用6k+車費飯錢雜費,計埋哂都係8-9k有找,其餘儲起哂,無買任何保險同投資,靠公司醫保。

依家每月供樓+管理費開支1萬有找,家用3000,生活費預計4-5k,銀行利息有收入每月1200左右,每月剩低1萬左右,儲起佢,有需要時再洗,打算到時岩價賣左佢,再上私樓。

其實買樓真係要有儲蓄計劃,你唔儲既話,神仙都幫唔到你。

我信奉世界不是距離自己那麼遠,願意踏出第一步,就接近成功多一步
睇到抽中居屋個句就唔洗睇落去
有興趣聽呢啲,其實唔駛俾家用但痴屋企住個人認為已經係父幹
運氣都係實力
其實咁講啦,如果想買私樓,其實者係一步一步行出嚟遮,我雖然叫抽中居屋,但我手上都有成百萬,儲多幾年,有多一個人擔保,一樣上到私樓。當然唔係千呎豪宅啦
未撚傻啦 運氣都係實力既一種
做兒子做得成功未得囉
結果啲回覆十個有九個都係另一半比/中六合彩/靠自己問媽咪比錢
值得respect
好勵志
多謝,有心買樓真係要及早計劃同犧牲一下,唔做得大花筒。好多人買唔起,除咗係樓貴同人工追唔上之外,仲有原因係洗腳唔抹腳,佢哋選擇左先甜後苦,無得怨人。享受完又係到酸,唔好忘記你享受緊時人哋努力捱緊咋
同老婆加埋搵7萬幾蚊一個月,月存4至5萬,存左3年多d終於買到
出嚟住仲俾乜撚家用,你呢啲廢人做壞晒規矩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞