有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
男人喺街望囡其實無咩特別

好老實

行過見到靚係會望一望 身材好又係望一望

但係唔洗幾秒已經完全唔會記得呢個人

如果女人化妝係為咗喺街多 d 俾男人望嘅

Well ... 我只能講其實好無謂

反而你話為咗自己自我感覺良好我仲認同

好多時靚唔靚呢 d 係講埋感覺
食per Diem 正啊
關於感情事,女人全部都係雞
關於買樓錢銀,成功全部係父幹

好多野即刻可以唔洗理性討論
成個康樂園幾多棟樓
一個新盤幾多個單位

總有人中意用d李家誠例子去討論
兒登仔話得公屋得天下呀 儲多左既錢可以用黎叫雞
可以睇到大部分 90 後買到樓都係兩個共通點

1. 物慾低 本身已經唔太消費 易儲到錢
2. 人工本身唔低或者起碼有穩定增長

另外加速因素有
1. 有同樣 condition 嘅committed 伴侶
2. 家庭環境比較理想 無大負擔
3. 睇餸食飯
4. 運氣好 投資贏錢多
係咪都升咪睇下泡沫幾時爆lor
買樓和炒股冇抵觸架,有樓都可以炒股娛樂下,

有次睇樓個AA同我講樓就槓桿高容易賺錢,炒股冇槓桿,我即時屌尻佢,乜買樓唔炒得股咩?佢以為個個買咗樓就清袋,窮人思維,公屋AA, on99。
祝你身體健康
係咪靠自己? 係 靠自己問老豆囉
根本上有心同你一齊 都肯一齊儲 一齊供
2個人好有目標
同埋人越大 越想定落黎 唔會再炒股炒乜 買磚最實際

呢d思想真係害死唔少人
股一定升得快過樓好多
樓有槓桿wo

過去十年 買樓閒閒地賺一百萬

十個有八個賺錢

之後有無升咁多就唔知

股市 十個可能得三個賺到錢
買樓和炒股冇抵觸架,有樓都可以炒股娛樂下,

有次睇樓個AA同我講樓就槓桿高容易賺錢,炒股冇槓桿,我即時屌尻佢,乜買樓唔炒得股咩?佢以為個個買咗樓就清袋,窮人思維,公屋AA, on99。

同意買樓同買股無衝突,
兩樣都有做,
仲有玩埋信用卡。
啱呀
唔由600萬升到900萬 點會有泡沫爆呀
跟住由900萬樓爆到700萬等沙士價
假如想儲到首期又想好似一般人追下電子產品去下旅行,唔靠阿爸一分錢同埋每個月要比番4000-5000家用

1.除非人工高
2.除非住緊阿爸公屋上居屋
3.除非十年來唔洗交一蚊家用
4.除非學投資用少少資本將其滾大
遠離牛熊仔平安呀!

揀幾隻實力股長線先有錢賺。
有識frd90後係完全靠自己,職業如下
1. 獵頭head hunt top biller
2. 保險 top biller
3. 夫妻檔醫生,同老婆聯名
4. ibanker
5. 大律師,香港某名大壯愛徒
6. 三大語文系副教授

唔係frd(或者唔再係frd)既,職業如下
1. 狗
2. 雞
3. 傳銷犯法撚

戴定頭盔先,呢班人買既樓最細係150尺左右,唔係個個都過千尺豪宅
講物慾細個真係會好多, 中學大學成日睇埋d 高科技野, 睇衫又想睇牌子野. 然後發覺一部iphone 可以用3-5年, 減少少肥原來uniqlo d 衫50蚊已經可以著得好睇. 慢慢就無咁強物慾. 然後你唔買唔買, 慢慢見到銀行錢多左, 就更珍惜佢要需要先會買
2年前嘅淡友,今日都變埋業主,接受現實吧啦,等樓爆
我consultant
可能佢覺得你貪佢既錢
等樓爆由400萬樓爆升到上800萬
30年後爆果陣你先好買呀
都仲住到10年8年嘅
供奴
既然都無面,咪認埋連住緊間公屋都係靠父母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞