有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
炒股問題係太多誘惑
孖展期指期權牛熊
後面3樣只要掂一樣9.9死0.1生
樓就簡明好多
而且跌價都有得自住
一日唔失業一日都好難輸
純粹個人意見
自住樓有好多non monetary既加成
所以綜合20年去計
買自住樓唔賺都極細機會輸
投資樓完全第二樣野
而家買樓收租我覺得就未必係好選擇
開頭個諗法係老西都要考入政苦, 貪佢無風無浪又唔會太低人工。

但一黎自己廢入唔到, 二黎都真係諗通左條條大路通羅馬呢個道理,情願趁後生那那林搵多啲, 快啲斷供/賺錢移民享受下都好過係政苦磨到55。

所以依家心態上都唔同左, 搵多啲為上。 政苦? 考到我依家人工咪入Lo , 唔得都唔會強求。

申: 27, 30k,借埋女友名幹左層樓
俾我就唔會慶祝埋生日
份生日禮物都唔會平得去邊
明知會攤牌
一陣分咗手咪仲蝕

你咁拖法只會辛苦自己
滿足?
我,一個人儲,做野5年後買
其實如果一早有意識要買樓 未拍拖都會自己儲下錢
下下都要拍咗拖先儲,就有排都唔洗上車啦
可你老母小小小老母能咩
90後,或90後情侶 靠自己買到樓,

係好利害!抵讚!
人工高咪得囉 你條問題都幾廢
一定冇 70k
如果兩個都係專業人士真係唔難
身邊好多大學儲左三四年首期己經夠數
可以上左將軍澳七球樓
一陣又搵唔同親戚朋友圍攻我
我諗過移民一了百了
係咁諗嘅話點解啲富二代成日要爭身家
樓可以印到出嚟
而家經濟咁差工程日日有工開,咁你都唔明真係窮人思維
如果一齊供樓上車
你哋Expect女朋友做咩工
或者你地女朋友做緊咩工分享下~
做電子雞先係90後上樓嘅出路
靠自己起碼搵到5皮先買到樓

請好少人,Top of the top
巴打,你女朋友準備打算考咩部門職位?JRE officer ? 2a3o? 定其他?
巴打你又起咩部門?我都係2a3o起房屋署做
你冇計交稅
我係講緊佢果個3-4年上樓大法
佢條件係要兩個人一齊儲15k
一個人既時候時間係咪要多一倍?
3年加5k 仲多過政府個加薪幅度
其實唔好眼角咁高 夠持 有plan儲 唔會儲唔到
我同老公都窮 零父幹 又係勁慳 同佢一齊5,6 一次旅行都未去過 上年年尾買 嗰陣未有林鄭plan
好多時只係唔甘心為層樓咁 寧願拎去玩用左佢
呢啲都係個人選擇
因為一切物質 同享受 我自己都唔太好
我只係想有個十定地方住
租過劏房租過唐樓 唔想再搬 冇自己屋企咁
這裡是連登 這裡能買樓
靠騰訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞