有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
識朋友做ibank
化妝會令本身靚既人更加靚
本身樣衰既人無咁樣衰
係男人都叫個老婆唔好化妝
但係街上見到個化妝靚女又忍唔住望
上年同女朋友抽中居屋,上車費廿萬,搞掂
我同老婆都係90後
2017年買左連登仔最睇唔起既大西北私樓 (當時仲勉強有40X萬)
兩個人一齊儲錢, 儲左3年,60萬首期 (岩岩畢業兩個人人工都唔過20K)
你咪當每人每個月儲8K 再加儲埋舊花紅, 求其搵個連登仔都儲到
都仲去到下旅行

屋企背景都唔係有錢 我地都要俾家用
雖然唔係市區唔係新樓
但同一個價錢相比 , 大西北樓真係勝在夠大夠實用 , 放假二人世界都好滿足 , 到依家3年後月供13K左右, 而人工都加左唔少, 都愈來愈輕鬆

依家叫做可以再PLAN 下一步, 不論搬返出市區定賣樓移民~
總之氣地炒股就係賭錢
借幾百萬買樓 就冇風險
唔係同住家屬都入申請到
白單抽中
夠貼地
一個人買樓
油尖旺得嘅
400萬以下細價樓
Sub-con?
雖然吹水大會,都即管講下

一蚊都無問屋企攞過

27個年有日係公司OT個陣覺得想生活改變下,因為真係hea得太緊要
就即日上網報名讀個master,同日交埋錢同資料apply入紙考牌(呢個過程包括埋考牌前要上堂呀會費呀考試費之類乜乜77) ,
個人開始入左忙碌mode就自此上左電咁,所有野都自動波同揸盡一分一秒。
之後28就一股作氣買埋樓,情況有少少特殊,但總之搞按揭呀之類由頭到尾都無煩過屋企人,錢完全自己出

順便講埋個半工讀master,三大黎,一年半讀完,成績都唔錯,比較好個兩個sem,一個sem4.0 ,一個sem3.9
當年遊水遊得快
都叫靠自己
可唔可以講下做邊行 同埋點儲首期?
做🐶咪得lor🤷🏻‍♂️
無J post,但起底見巴打你都買左,介唔介紹分享下幾大同有無靠屋企人?
炒股都要有本
不如分享下做邊行 炒左幾耐股
做銀行,出黎做野做左7年幾,頭幾年人工低儲唔到錢。後來人工高少少先儲到d。無特登去計儲左幾耐,不過個人無乜洗費又毒,淨係打機同去下旅行,每個月俾完家用同基本洗費就儲起,我諗4年左右吧。
26歲就買到
不如講下做邊行 同儲左幾耐首期
但而家有壓測喎
係d傻尻兒登仔覺得一買樓就係樓奴
我一路供一路住 樓價升賣左去 搬番去同屋企人住公屋又得
再唔係放租 搵租租幫我供又得
退可攻 進可守
佢地覺得 得買樓會有人跳樓
炒股就唔會
有壓測基本上好安全
但會唔會中年失業係一個問題
除左公務員同個別專業人士
無乜5皮收入以上既工可以保證30年唔裁員
不過人生本來就充滿風險
出街都可以比車撞
做好自己可以做既野就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞