有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
「你睇下香港
而家又行多一步
黑警話改記者定義就改
好快唔係政府指定記者嘅話都係非法

原來同路人黎
中咗六合彩二獎
做咗首期再加裝修嘅錢
之後家陣努力工作輕鬆供
都唔容易
買之前又要勇氣 簽完臨約又怕銀行唔批會
成功收樓之後每個月都好怕自己無左份工 會怕供唔起 會怕有個上車夢三年後換樓變破產夢 我一個女仔撐起所有所有 我keep住銀行要有夠供一年樓嘅錢 等自己失業都安心啲
普通90後,打份牛工,中位數咁上下。
20歲開始投資,價投加定投。有起有跌冇理過
暫時full pay左2個單位
想當年一年儲10-15萬,28歲成功上車
91岩岩上左四小

條友玩牛熊期權

正常係輸到仆街
兩公婆係護士/老師/EO的話
其實唔難

已經未計醫生律師個d
好少女仔會咁儲錢
你買左邊度
手袋靚衫化妝保養品從來都冇買過

如果為左買樓要今樣我覺得好苦悶
當然唔係個個女生都中意買袋買衫買化妝品
但化妝品從來無買過 ⋯⋯
我會覺得大人左 都要化下妝 見下人

不過我明家用真係好大支出
絲打對自己好啲 有時化下妝
都係一件好事

利申 無諗住買樓 因為覺得香港樓價唔係人買
我買太子單幢式大廈 雖然管理費貴 不過有𨋢 有保安 第時如果放租 旺區多人租 租金算唔錯 (我依家九成按揭 自己供緊)樓齡唔大 有裝修唔洗大爆
女人投資落自己度泊過好碼頭會好啲
上左車係好啲
將來換樓都易啲
但你果啲係納米樓studio flat?
果啲樓價好危下
非黃絲唔驚
我相信香港會穩定繁榮
樓市創新高
絲打好勁
我同男朋友都係90後,佢比我更早出黎做野,大家不嬲有儲蓄,由我21歲出黎做野都已經識得分配洗費/家用/儲蓄,我比男朋友儲得多,始終佢無咁精打細算,其實一直無話儲黎做乜,直到上年開始諗買樓時2個人加埋都夠比首期又咁岩抽到新樓就去馬了,大家都因為買左層樓後目標明確左識得計劃番未來每一步,仲嘗試緊買股票賺下管理費同買傢俬,由於銀行減息而家愈供愈便,而家負擔到之餘都仲keep到生活質素,準備2年後結婚了。勉勵各位有明確目標,又加少少投資(投資會令步標加快達到)加上而家9成按揭,好快就會買到了。
90後... 儲首期我諗都係近年先儲到 樓價最貴果幾年...
單身就算啦.. 梗係痴屋企先
如果兩公婆 要供都唔算難 都係講緊萬幾2萬蚊一個月
但前題係 唔洗供養兩邊父母
好碼頭一般都現實咗
既然自己搵到幾皮
點解又唔搵返同自己咁上下既女人
加埋可能有十幾萬月入
仲有能力去移民

如果個女仔本身冇學識、家底
其實真心好難泊好碼頭
今時唔同往日啦
太子而啲方便嘅地方唔使驚咁多
最緊要份工穩陣有儲錢
哦..嚇死我我都係買d cheap野,不過幾年唔買衫真係頂唔順,唔打扮下,個人好無自信
家用大細份真係買樓關鍵
諗起以前ex揾兩皮幾,但家用俾萬5個媽,得佢媽洗
佢個個星期賭馬,月月清,行左6,7年,佢一萬都儲唔到,,完全見唔到將來,我唔想將來住佢屋企,我於是分左手,
之後識左而家個老公,兩個人共同儲錢幾年終於買左樓
真係勸大家一句,伴侶有個屋企人賭錢真係唔好要,冇得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞