有冇90後買樓係靠自己?

867 回覆
338 Like 18 Dislike
我買左二手。不過個人覺得,新樓包裝修送傢俬,又會幫你執漏,呢度都慳唔少錢幾抵玩。但係同時新樓會markup左premium,同埋新樓又無得睇樓,座向景觀要自己做功課。
新手睇發展商d plan 又discount又成好似好抵咁,但好多時候你未必有能力用得到,最後可能都係用得個光豬價,要小心考慮清楚囉。
有D AA 好仆街架,實想你買新樓多d,佢地多佣d,但係發展商d plan 又解釋得唔清唔楚。到時水左你落答,你又真係簽左臨約先發現用唔到個plan 或者計錯數,搞到最後要籌錢或者撻訂就無謂啦。而家咁多新盤撻訂,我有時都懷疑係咪買新樓俾個AA水左去簽約,點知先發現計漏數搞成咁
下 近年 d 新樓裝修唔係不時都有問題咩

收數後叫發展商執漏慘過閪

仲要 d 則劏到好唔實用
28k一個供?辛唔辛苦
我個人比較懶,佢d裝修我覺得ok就算

至於發展商執漏既,你驗完叫佢跟,大部分發展商都會肯跟既。自己揾裝修發現有問題,叫d師傅跟一樣都會煩

則就見人見智吧,我相信無論新定舊樓,大家都會覺得個則接受得到先會去馬既
我份人就實際 d
最憎 d 新樓收貴一貴管理費整埋 d 唔等洗嘅門面野
想買d 25 年-30 年舊樓玩住先
巴打做外賣師係咪3開咁做?
$45000盛行
60萬 即借9成?
閣下做銀行?
咩part time 有$10000
搵過好多
做到狗咁都係7000-8000
而家28歲
fg 18k,6年後而家27k
每個月6成俾家用,然後老母話一直幫我儲起左
早排8按買左400萬大西北1房 算唔算靠自己
老母真係幫你儲? 係既話真係好老母喎.
朋友做工程師
借盡9成
銀行用渣打
老母同你儲左幾多
全部俾佢既家用都係儲番俾我
本身老豆老母搵到錢 唔駛靠我
兩個人真係易好多
自己一條友依家係儲到首期
但壓測一定過唔到
我自己一個壓測差4-5千左右
要concern 轉手同大維修問題,大屋宛應該無乜問題
真 要儲容乜易
反而想知有冇90後或者80尾
負父幹都上到車
姐係冇屋企人幫不特止
家用仲要大大份 幫手還債咁
呢d勵志好多
反而想知有冇90後或者80尾
負父幹都上到車
姐係冇屋企人幫不特止
家用仲要大大份 幫手還債咁
呢d勵志好多

我係負幹,
1個人上,
80尾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞