全盛時期周杰倫算唔算華語樂壇最撚囂最撚臭串既人?

422 回覆
560 Like 13 Dislike
外婆(金曲獎食蛋即刻寫歌串鳩啲評審)
記得去年外婆的生日 表哥帶我和外婆參加 她最最重視的頒獎典禮
結果卻拿不到半個獎 不知道該笑不笑
我對著鏡頭傻笑 只覺得自己可笑
我難過 卻不是因為沒有得獎而難過
卻不是因為沒有得獎而難過
我失落 是因為看到外婆失落而失落
是因為看到外婆失落而失落
大人們根本不能體會表哥他的用心
好像隨他們高興就可以徹底的否定

否定 我的作品 決定在於心情
想堅持風格他們就覺得還歐顆 沒驚喜沒有改變
我已經聽了三年 我告訴外婆 我沒輸 不需要改變
表哥說不要覺得可惜 這只是一場遊戲
不要覺得可惜 這只是一場遊戲
只要外婆覺得好聽 那才是一種鼓勵
外婆露出了笑容說她以我為榮
淺淺的笑容 就讓我感到比得獎它還要光榮

四面楚歌(直接話成日跟蹤佢既蘋果記者係佢隻狗)
我告訴他們 八卦是會過去的 新聞是一時的 生活是永久的
音樂是會留下來的 我幫牠們寫了歌
因為我沒寫過保育動物之類的歌

我始終還是我 誰都改變不了我 雖然我知道很多弓箭手
想射下往上爬的我 當我到了山頂上頭 誰都傷不了我
這些弓箭手 辛苦了你們提筆的手 我還是會把你們當朋友
因為我知道 這是你們大家的工作 加油 咬著蘋果的狗
雖然不是我的對手 還是可以成為我的狗

紅模仿(公開同全世界講咪再抄佢)
為什麼寫這首歌 我現在還找不到動機
不過用心聽下去 你會覺得更有意義
如果你對未來產生恐懼 眼前霧濛濛一片
那是因為你沒把眼鏡給擦乾淨
勇敢走下去 這首歌會陪你前進
我常常在想宇宙只有一顆太陽
為什麼我的影子這麼多 這麼像
戰勝幻象 和我一樣 喜歡模仿的朋友們 崇拜是件好事
欣賞是種美德 但走在我後面 我很擔心
別人會看不見你 到最後只是一個接一個的分身
這樣的鼓勵 是否太直接 太諷刺
老師在講 到底有沒有在聽啊
我告訴你 做自己勝於跟太緊
最大的敵人就是那內心的自己

一個主流歌手夠膽公開得罪最權威既頒獎禮同娛樂記者而冇被封殺,都真係幾撚勁
串得起
我諗串嘴程度得張敬軒可以一戰
土耳其冰淇淋
我乾脆自己下車 指揮樂壇的交通 管他管他什麼曲風

紅模仿
但我的肩膀 會有兩塊空地
那就是勇氣與毅力 我要做音樂上的皇帝

成首超人不會飛直頭話自己係華語超人

會唔會太串
諗唔到仲有邊個夠薑咁串
唔聲唔聲溝哂D 女
啲仔都俾佢溝埋
咪又係要瀨共
賺人仔=奶共
以前有料咪串得起
而家老咗又冇料仲係唔改佢串串貢 認屎認屁嘅性格
只係覺得佢又煩膠 又成個細路咁
全盛時期都已經十年前嘅事,可想而知佢回咗塘幾耐
不過佢當時的確係最囂最臭串
金曲獎連張學友 eason都會俾面出席嘅頒獎禮
要現場表演時候甚至提早幾日不斷綵排
梅艷芳張國榮冇提名都會接受邀請純粹做頒獎嘉賓
點知周杰倫串到現場表演時候話台下嘅人係咪呆吓呆吓睇佢講笑話
15座金曲獎,有超過一半唔係自己親自攞,係叫人代領
代領條友幫佢講寫定咗嘅得獎感想時候
內容仲要講金曲獎係遊戲嚟,各位唔駛太在意,仲要藉機做宣傳
嗰時好多台灣人屌佢完全唔尊重金曲獎
懷疑佢八度空間捧蛋之後已經完全wfc金曲獎講真以佢性格真係唔奇反而係之後掉返轉金曲獎都要俾返啲面佢
你不參加頒獎典禮就是沒禮貌 你去參加就是代表你很在乎
得獎時你感動落淚 人家就會覺得你誇張做作
你沒表情別人就會說太囂張 如果你天生這個表情 那些人甚至會怪你媽媽

中曬

外國Rapper寫呢啲就係有態度,有性格,有才華。華人就係囂張就係串
有名你叫十一月的囂張
八度空間嗰屆之後佢同陶喆嬲鳩金曲獎
陶喆個黑色柳丁得個歌手提名,姐撚就幾個提名但捧蛋
俾個special thanks to...贏咗
想知佢對其他人係點?
我覺得串唔串係睇呢啲
事實奬係遊戲,狗仔隊係賤業喎
最正佢no look pass
對真fd好有義氣
但佢d歌係真係㩒聽

首首經典
最正一定係佢即興創作 無邊個藝人敢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞