[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
呢個工具有用,我個win10都係用佢嚟清嘢,重試緊用邊個linux好,成日都搞唔掂個倉頡輸入法
同埋如果真係唔中意用firefox嘅話可以轉用ungoogled chromium,但裝add-on方面比較麻煩
而且最好就係所有瀏覽器都長開private mode,我就係ungoogled chromium 同firefoxESR都係預設開private mode,噉就唔會有任何cookies,history留低
而且firefox記住唔好用佢個線上backup功能,你喺網址列道打about:profiles,佢就會帶你去你所擁有個所有profiles道,正常嚟講只有一個,佢會話你聽用緊邊個,撳入去root folder道,copy晒入面所以文件揾安全位放起佢,之後轉機放返入同樣位置就得。但因為你addon,bookmark啲嘢可能成日變,最好係定期換一次,又或者要轉機先整
巴打推得好辛苦下,幫你推一下
我見你講咁多嘢都冇講過email encryption,呢個我想set呀,教教大家啦
用protonmail或者tutanota,唔好用佢嚟傾任何私人嘢,記住開2FA
但偏偏唔多人重視,我成日同人講都話煩話唔使噉安全
android機記住唔好用firefox,佢個security做得好差,應該係喺任何平始嚟講firefox都唔及chromium安全,tor browser雖然都做咗好多嘢,但救唔到好多
詳細可以睇下依篇文,係whonix一位developer寫嘅,佢重有其他文係關於security嘅,大家可以睇下
https://madaidans-insecurities.github.io/firefox-chromium.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞