[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
唔知有呢個功能
多謝你咁有心出d詳細實用post

其實好多人唔識攪咁advance既電腦野

但好大需求好多人需要

會唔會諗下可以有支援服務

我諗好多人唔介意付費做資安upgrade

最緊要搵到信得過既人幫手攪電腦野

FF下如果攪到黃色經濟圈係幫人做資安就好正

我第一個幫襯
我同其他高手考慮下,因為咁做基本上好難匿名,可能用SSH,但叫人setup都好難

同埋大家都真係要好信任我哋先得,我哋都可能俾狗咬

如果您自己setup都係最多用您幾個鐘,我試下出埋圖俾您?
我可以幫手出圖,始終依啲嘢你成要用,唔可能次次都畀錢叫人整,整成pdf或者文宣傳圖分享畀人睇重好,正所謂「授人之魚不如授人以漁」
但有冇人可以幫手整文宣圖?本廢青完全搞唔掂
有啲位可以介紹人去返一啲已經有喺道嘅教學,反而一啲得英文資料,較為進階嘅冇人講先由我哋去整好似好啲
依個功能係有,但唔建議靠佢,最好都係分開兩個acc,一個clearnet用,另一個連tor先用,噉樣會好好多

而且firefox個isolation唔係太掂,而linux佢到依家都重未有整一個完善嘅gui isolation,令到linux嘅firefox用家要用apparmor開先有相應保護
https://bsdnerds.org/gui-isolation-in-linux/

https://theinvisiblethings.blogspot.com/2011/04/linux-security-circus-on-gui-isolation.html

下面篇文有提到windows vista係最早有整gui isolation嘅mainstream os,雖然因為成個os嘅設計問題而唔難去bypass,但證明佢哋有去重視

而firefox到依家都未搞掂個site isolation,佢哋有Project Fission專去整依樣嘢
https://wiki.mozilla.org/Project_Fission
但到依家都重有好多bugs
冇錯
用 ibus ?
我諗住整圖教人點去加強返個firefox同chrome,但safari同ios嗰啲我冇經驗唔識,你會唔會整?
mr.a有冇係咪用緊linux mint?有冇諗過轉其他distro?
如果你驚stream isolation有zero-day bug(機會好低),建議每次用Tor只上一個網站,因為如果唔係你你log唔login都會被identify到
我都無乜經驗
我就淨係會用嚟上一啲普通唔使留任何嘢嘅網或者危險網,而且全部都係喺whonix道做
firefox我識,但chrome我係用ungoogled chromium,同google chrome有唔少位唔同,我又唔想用google chrome,依part比較難整
唔一定要用呢個,

Android: https://www.f-droid.org/en/packages/com.linkomnia.android.Changjie/

好似其他open source中文輸入法,一時唔記得,翻到屋企搵比你
用緊 linux mint
有用過其他 redhat, debain, fedora, ubuntu, centos, suse, manjaro
常用電腦用 linux mint 其他測試用電腦乜都試下
我諗都係叫人轉啦,可以export bookmarks

無謂喺腐爛嘅傷口上包扎
可以試下用Snapshot
係,不過好多人見到字就驚

反而之前我用clickbait title多啲人入嚟睇(但當時質素差好多),我諗住919一週年又用啲「唔想成為下個陳彥霖就用呢啲software」呢啲人血饅頭標題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞