[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
文件版亂七八糟
Pack緊行李,好快就會走路
更新晚咗請見諒

多謝忠實擁躉支持

Android電話用OpenKeychain唔錯。幾方便
OpenKeychain: Easy PGP (Encrypt your Files and Communications. Compatible with the OpenPGP Standard.) - https://f-droid.org/packages/org.sufficientlysecure.keychain

呢個仲方便,但無更新好耐
Oversec (Privacy for All Apps! Encrypt and Disguise Messages in All Your Apps!) - https://f-droid.org/packages/io.oversec.one
睇下您想點取捨,我諗disable Google Assistant, Google Maps, Gmail呢啲唔難做到
Signal都話Notification會無咗,但Signal會轉用第二個方法show notification
我無用tg所以幫您唔到,希望其他師兄補充

我自己建議disable埋User Dictionary呢個app,有好多app話要enable返但又未至於用唔到,㩒走個popup就得
Pack緊行李,10月去澳洲
更新晚咗,請見諒
不過好快就會有重要更新,文件版亦會出爐
而家碌住d comment先
光復香港,時代革命
社會工程學其中一樣好重要嘅嘢就係唔好喺網上一啲多人睇到嘅地方將自己真實世界嘅行蹤同特徵講出嚟,po主依個就係錯誤示範,如果你係好危險嘅人一定唔可以噉做
巴打你唔使講出嚟喎其實,依個時候你講啲噉敏感嘅嘢好危險,希望你冇事順利過到去澳洲啦
電子嘢白痴, 一向都係憑直覺 set privacy 果堆嘢熄goo9 assistant, disable map呀 search呀之類啲 history, 冇鬼用跟機 apps 鏟到就鏟唔得就 disable曬佢, web版到就 web版, 上網用 private tab
會睇埋 user dictionary
Thanks

多謝
係,多謝提醒
我以前都係
不過private tab/incognito mode唔夠架
要用Tor Browser先可以匿名
如果有d網站唔想用Tor可以用Firefox,之前啲建議有d亂,但已經整理緊
一齊加油
IT 狗留名學嘢
睇你需求,如果你覺得佢係重要嘅就加密,唔重要嘅就睇你想唔想幫佢加密
警賊無論係室內室外都可以用信號塔track到您嘅行蹤

如果你有用飛行模式,你開返飛行模式之後d apps, tracking services會upload返你嘅行蹤,但一定好過冇開

同埋modem唔會斷電,所以仲係會receive到cell tower signal

Hardware kill switch先安全,Purism d電話、電腦有,貴係貴啲,但用緊open source hardware, open source software,不過有人批評冇好似Android咁嘅Permissions系統。

我自己覺得Intel Management Engine呢類對高危人士嘅風險遠遠大過GNU/Linux 同埋 Firefox嘅architectural漏洞,因為第二類漏洞可以透過自己整container and/or sandbox and/or VM + rollback 嚟解決

要disable Intel ME就基本上一定要搵人幫你整,買電腦果陣有幾個選擇:

Raptor CS: https://raptorcs.com/content/base/faq.html
Purism: https://puri.sm/learn/intel-me/
System76: https://blog.system76.com/post/168050597573/system76-me-firmware-updates-plan

無記錯Qubes OS一定要用Intel ME,唔係用唔到USB qubes (可以阻隔USB,阻止帶毒USB感染成部電腦)

同埋我唔鍾意Qubes佢太大, .iso成4.5GiB,太多code好難搵漏洞
用AMD CPU 嘅電腦應該就唔怕Intel ME?
AMD Secure Technology差唔多咁衰
支那肯定會投放大量資源研究漏洞,因為幾乎所有機都有是但一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞