[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
你係想佢自動幫你syuc去佢嗰道?安全嚟講我唔建議,鬼唔知佢會唔會攞你料

我個mega都淨係放game同漫畫算,唔放私隱嘢

重有如相依啲比較私隱嘅嘢要backup嘅話用usb好啲

你如果真係想保護安全同私隱嘅話,絕大部份嘅sync服務都係唔可信㗎,你預咗有好多嘢都要手動
up
代裸跑巴發文

我比連狗ban咗,您可唔可以透過Briar / Element (Riot.io) 搵我,方便一齊寫呢個網絡安全建議?

briar://adobkymcnqsbftiyiyvchf4ihcxh5az5rhh3nze6fngnxuqee3rrw

(您可以留低Briar link係個post到,我會睇)

running.naked:matrix.org
點解俾人Ban?
喺依道講咪得囉,又唔係咩私隱嘢
想問下如果用NAS synology或者QNAP 有無相關資料加密既教學?
Proton free vpn 同付費VPN(eg surfshark,mullvad) 喺安全角度上有冇分別?
GOOGLE唔安全?
梗係啦,microsoft同apple都係
係咩?
好簡單,只要認為所有連到上網嘅嘢都唔會安全,咁你做咩都會審慎好多

https://www.amazon.com/Bundle-Protectli-Vault-Uninterruptible-Supply/dp/B08C6LXRVF/
點睇呢啲算叫做custom made既router? 點知佢地安唔安全?
想整隻pfsense玩下
proton 嘅free vpn 同其他付費vpn (surfshark, Nordvpn)喺安全考慮上有冇分別?
我都有個關於vpn嘅問題想問..
電話用咗vpn 係咪會connect唔到有login page嘅 public wifi?
平時儘量唔好用公平wifi,你真係有必要用嘅話就一連完就開vpn,但始終都係唔建議用公共wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞