[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
好既,唔該你
資料私隱同資料安全存放既安全性好難去平衡
係呀
安全同方便係對立嘅
複合用埋3 2 1 backup strategy 面對巨大容量、速度、資料一致性、私隱好似好難共存到
係呀
請教吓tor browser入面add bookmark對安全性應該冇影響?
應該冇,但可能俾一啲睇到你電話嘅人知道你上個某個網站
唔掂

佢內置咗好多software,而一個軟件佢越多代碼就意味住佢越危險

佢整嗰個browser都淨係關注喺anti-fingerprint,而且我都講過firefox喺android個安全做得好差,你平常用冇所謂,但係如果你真係對安全有要求嘅就唔應該用android版firefox,而且佢有份對比表都可以睇得出bromite好好多

https://divestos.org/index.php?page=browsers

而且佢都冇點喺安全方面落手腳,grapheneOS做咗好多嘢去增強個安全,但依個os我睇唔到有類似嘅嘢。加上lineageOS移除咗好多android本身嘅安全功能,但依個OS冇加返入去

重有佢內置咗個叫Silence嘅加密SMS軟件入去,依個軟件已經成年冇更新,佢都加入去我睇唔出佢幾想保護用戶安全

不過GrapheneOS嘅Browser如果格硬用Orbot令到佢經Tor,fingerprint嗰度會仆街

GrapheneOS可能安全過GNU/Linux添(譬如Ubuntu,如果唔做VM呢啲步驟),但Tor Browser on Linux 好過Android嗰個好多,letterboxing都已經差好遠

所以最後都係最安全係用Docker, AppArmor, VM (Whonix; 定期做update -> Snapshot -> rollback), SELinux container,咁係最安全

不過咁GrapheneOS就好似有啲食之無味棄之可惜,因為好多app都裝唔到但又唔係最安全
可能導致12人行蹤洩漏嘅原因
https://lihkg.com/thread/2200973/page/1
其實我係唔建議用電話行tor嘅就,一係就用tor browser,但都係唔建議,官網有講過唔好用佢原裝嘅Vanadium同Bromite以外嘅瀏覧器

tor用喺電腦就得,喺電話實在冇咩用途

GrapheneOS的而且確比起絕大部份嘅linux distro安全,就算你話QubesOS其實佢都主要係專注喺隔離各環嗰便做得好,但單一系統嘅安全唔會好得過GrapheneOS,叫得比得上嘅就得Whonix

但佢因為係要兩個vm先得,用唔到落成個desktop道,一係就直接用佢based on嘅kicksecure (Hardend Debian),但佢未出ISO,可惜
https://git.silence.dev/Silence/Silence-Android/
Silence最後一次有edit已經係兩個月之前
無人用SMS

PanicTrigger (Helps you and others in case of an emergency) - https://f-droid.org/packages/at.tacticaldevc.panictrigger
希望佢會轉用Signal
Tails可能好少少,因為完全無數據,無root

Subgraph OS 好似幾有潛質(而家斬掉重煉緊)

Alpine好lightweight,幾MB咁大把
不過要自己裝好多野
GUI都要自己裝
我最中意GrapheneOS一樣嘢就佢內置嘅嘢唔多,除正常smartphone功能之外佢淨係加咗個hardended嘅pdf viewer同一個auditor,佢深明加得越多嘢入去就越危險
https://grapheneos.org/faq#bundled-apps
其他嘅apps交畀用戶自己去down就得

難得有人唔裝垃圾落去
不過無MicroG真係淨係適合非常重視安全嘅人
大多數人都用唔到/唔啱用
係文件版我會擺落最安全嗰個case
好快出
Tails唔啱日常用

Subgraph OS第一次聽,睇落好似ok,但冇whonix噉做噉多安全嘢入去,我都係偏向等whonix班人出kicksecure嘅ISO算數

btw如果係用debian嘅話可以一句command就變做kicksecure,好正
有冇話幾時出文件版,會唔會遲啲畀sample嚟睇下再出po好啲
btw如果大家唔想用nextcloud嘅話我推薦mega,真心好用,而且佢security方面做得幾好
睇過份White Paper,唔錯
正過垃圾google drive好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞