[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
啲人話好慢,好多app用唔到
推埋
唔好諗咁多
警犬有邊日唔想咬人
唔搞電話都可以直接跟蹤
可以按需要先用電話就仲安全啲
佢開apps慢啲係正常㗎,因為佢整咗好多sandbox嘅嘢去隔離唔同apps,慢過平時用嗰啲係一定,但實用起上嚟都唔會有太大分別,至少未至於叫慢囉
用tor就用唔到twitter
請問有冇其他方法
windows有得唔使上網就check到checksum,sha1、sha256同md5都得,其他都得

喺power shell道開,*轉做要檢查Hash值嘅文件地址,**轉做要用到嘅算法:

get-filehash -path "C:\Users\XXX\Downloads\*" -Algorithm ** | format-list

舉個例子,例如我要check VirtualBox嘅sha256 sum,就會改做:

get-filehash -path "C:\Users\XXX\Downloads\VirtualBox-6.1.14-140239-Win.exe" -Algorithm sha256 | format-list

你喺powershell行完之後會畀下面嘅嘢你:

Algorithm : SHA256
Hash      : 50E5C9617143F98699962097DA9FE94319FECEB22F8C9C1CE6108796B971B92D
Path      : C:\Users\XXX\Downloads\VirtualBox-6.1.14-140239-Win.exe 

跟住你就可以去對下個數啱唔啱喇
電話可以即時求救,PanicTrigger可以做到,send埋location
如果要login,可以用VPN over Tor 或者VPN
我盡快出教學
呢排好多野做
出慢咗好多
唔該晒
等我再睇多次出篇長問題問你😂😂😂

如果再唔得,咁可能等吓整合咗嘅file
OP好有心
推 希望大家學多啲嘢

希望幫到你
梗係幫到 推一推
等更多人學到嘢
支持教login
Tor 永遠過唔到google人機驗證
飯前推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞