[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)

1092 回覆
421 Like 23 Dislike
呀係呀,我建議一開始先教咗佢哋點樣決定自己嘅treat model,噉佢哋就可以直接去睇自己需要做嘅嘢

入面個分類有啲亂,建議統一起嚟按常用及重要程度去分,即係先講電話然後電腦、網絡、VPN、密碼管理器等等

我建議一開始整個基本安全意識嘅教學,整幾個原則畀佢哋,再簡單講解下,噉佢哋都可以自己去理解並決定自己做嘅嘢係咪安全呢?

一定要教佢哋社會工程學,我覺得依樣算係最重要嘅一樣,最好係令到佢哋睇完之後可以自己應用喺其他日常情境
同埋依篇嘢受眾係平民,唔係個個都接受到連登啲用語同語氣,建議好似教科書噉去寫
有啲濕碎嘢可以唔使講,盡量簡淨同講重點,費事睇到人眼瞓,可以將啲推薦但唔係必要嘅嘢額外出個教學畀人自己想睇先去睇
個排版可以先講一啲基本安全知識,然後畀份treat model表佢哋去決定自己要咩程度嘅安全措施

有啲嘢係唔有唔好嘅地方,例如VPN噉,但佢的而且確對於應付ISP嚟講係有用,去到中級開始先教佢哋用tor會好啲

同埋最好教埋iOS、Android、Windows同埋MacOS嘅教學,去到中級開始教大家點用linux先講相關教學,而router依啲點set當然都要教啦
Delete exif 用Metapho得唔得?免費app
係呀,有啲未翻譯
粵語應該無人睇唔明掛
暫時諗住搞掂粵語先
呀係呀,我建議一開始先教咗佢哋點樣決定自己嘅treat model,噉佢哋就可以直接去睇自己需要做嘅嘢

係,呢個要加,我覺得只要做咗1.x,2.x應該可以阻到mass surveillance

電話嚟講,大致同意咁取捨:
https://www.youtube.com/watch?v=lTC28AWnCyk

入面個分類有啲亂,建議統一起嚟按常用及重要程度去分,即係先講電話然後電腦、網絡、VPN、密碼管理器等等

可唔可以勞煩您執呢樣?

我建議一開始整個基本安全意識嘅教學,整幾個原則畀佢哋,再簡單講解下,噉佢哋都可以自己去理解並決定自己做嘅嘢係咪安全呢?

呢樣係好,但連登奉行即食文化

一定要教佢哋社會工程學,我覺得依樣算係最重要嘅一樣,最好係令到佢哋睇完之後可以自己應用喺其他日常情境

係呀,呢樣完全未掂,真係寫咗標題
係咪open source?多唔多人推薦?有冇定期更新?個開發者背景會唔會唔好?

如果唔係你用我哋推薦嗰啲啦,全部都係網唔少人包括我哋自己用過先推畀你哋
個排版可以先講一啲基本安全知識,然後畀份treat model表佢哋去決定自己要咩程度嘅安全措施

係,原本係咁,不過後尾我合拼咗譬如Tor呢啲
“普通人”就咁用Tor都已經OK,唔full screen就得
可以唔使理correlation attack, guard node呢啲
不過成日見到啲人問Tor

有啲嘢係唔有唔好嘅地方,例如VPN噉,但佢的而且確對於應付ISP嚟講係有用,去到中級開始先教佢哋用tor會好啲

我諗住略略帶過VPN算,尤其係如果係想對付港共嘅話

同埋最好教埋iOS、Android、Windows同埋MacOS嘅教學,去到中級開始教大家點用linux先講相關教學,而router依啲點set當然都要教啦

1.16有少少
有d係最尾嗰度,未搬
唔使寫得好多,簡單幾句畀佢哋對點樣保護安全同私隱有個基本認識就得

我可以幫手呀,反正我強迫症一定幫你執到靚靚嘅
Metaphor 收錢先可以delete metadata
“Remove Metadata, Date / Location Edit, and Safe Share are premium features, require single “Unlock Everything” in–app purchase.”

呢兩個好啲,MetaX係open source
iPhone自己本身都有,但closed source

https://apps.apple.com/us/app/viewexif/id945320815
https://github.com/Ckitakishi/MetaX
唔該晒
lm

Thx bro
Thx OP
有冇Google Photo替代品
backup嘅話可以用mega,或者nextcloud自己揀service provider甚至self-host都得
貪Google photo可以即時sync 不過已停用
mega可能要自己過相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞