[I/A] Dissidia Final Fantasy Opera Omnia [5] 蒂娜是最好的起手角

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
巴打 感謝你講解

但片入面個火輪第二次發火

佢剛收到擊飛值比佢擊飛而熄火

呢個情況我試過到我用呢隊個陣就會變擊飛值

一早夠而擊飛完個兩個輪先發火

應該要再用一d保險隊
你依個情況應該係HP dmg唔夠,死症黎……
如果巴打唔介意等多一日,聽日 グラディオラス 復刻可以上80Lv,到時你可以用多招吹飛call技
巴打 HP dmg 唔夠

呢個情況其實好怪

我睇過一片youtube片

片中隻聖騎無論武器 防具 AF 天球配置都一樣或我配置更好

但結果出到來佢聖騎第一行動 用LP技
扣對面一隻2%血一隻3%血

到我用就扣對面一隻1%一隻2%血

我都想知呢個咩情況
以我愚見,依d情況可以有以下原因…
1) AF、天球配置令到雖然高攻,但「最大BRV」唔夠,實際落場HP dmg去唔盡99999 或以上
2) 配隊問題,冇適當buff / debuff角(甚或AF、天球),令聖騎唔夠高攻,打唔到高傷害引致HP dmg不足

始終聖騎本身唔係大大力攻擊手,定位更似Buffer……其實要靠隊友先做到野
抱歉巴打我講少左情況

由於我是抄隊打的

所以三隻角色也是一樣

而AF是這三個

天球片是沒有裝的而我裝了這三個
如果你用cloud, 打火輪有一個秘訣

首先要平均削血 -> 兩隻boss 51% 51% 血 -> 到cloud 行動但不要攻擊 -> 用call 技打到兩隻boss 跌破50% -> boss 發火

但由於此行動不是cloud 做成的, boss 不會回血(1個回合), -> cloud 即刻將佢打飛

到boss 31% 31% 時, 用同樣方法做球比cloud (冇C技可用召喚獸造球)
中間AF轉108攻仲好
廉價版天珠老實講裝唔裝冇乜分別
幻獸被動要揀啱角色嘅技
之後敵人用咩技/打唔中都係運氣嚟
你AF,如果多多一粒「光を掴む試練アップ★★」,情況應該有好大改善。
留意返佢依個AF效果,係最終戰時滿血:初期BRV/最大BRV・攻撃力・防御力 全5%up(記住AF效果係分開計,所以:1粒5%up;2粒10%up;3粒15%up)

舉例:當你面板攻擊力3500、最大BRV 10000:
你用1粒「光を掴む試練アップ★★」就可以加175攻、加500最大BRV,都仲未計你初期BRV、防禦力加乘
齊晒3粒就……自己計可以Buff多幾多

所以刷AF時,應盡可能刷夠3粒依d特殊效果AF。論加乘成效,點都好過平時d 「最大BRV+330」或「攻撃力+108」
幻獸被動如果配搭

請巴打詳細講

HiHi 話兩星比較好

巴打能不能貼你超越三關的配置
老老實實你呢隊沒問題, 係難過人魚魔女, 當然如果你過到我冇意見 (飛機哥換判官會好啲, 因為有必break+降防+增傷, 聽講唔使有LD都過到)

換走洋蔥call技, 根本幫唔到你增傷/降防
巴打

我已經用三個光を掴む試練アップ★★還需要什麼?
Quote 錯左添
我回緊巴打隊伍幅圖,聖騎 cloud 飛機哥
攻撃力+108、最大BRV+330、初期BRV+170 etc. 適隨尊便。最重要係3個 光を掴む試練アップ★★ 要齊

如問個人選擇,我會揀加 攻 / 最大BRV,感覺比較實用
巴打

我呢隊照跟youtube片打

人魚魔女未行動到就已經死咗

是打火輪 打到2X%血時比對面紅條bar滿個攻擊

一野秒我

AF方面,因為超越啲怪都有啲硬度
直接加攻擊力嘅效率會比較高

被動方面主要睇返角色需要咩
例如有屬攻嘅記得揀返屬攻power
直接常駐加傷10%都差唔少
物攻要奧丁加物攻
魔攻要巴哈加魔攻
我自己鐘意加埋back attack增傷
再加非back attack增傷
咁又多長駐10%傷
每樣加加埋埋都可以差好遠
我聖騎有已下AF

初期170
光を掴む試練アップ★★

防126
HP1020

攻108
最大330

防126
HP1020

セイントダイブパワー★
光を掴む試練アップ★★

攻108
光を掴む試練アップ★

最大110
光を掴む試練アップ★★
巴打

呢兩個"我自己鐘意加埋back attack增傷
再加非back attack增傷"

在那有的?
如果係咁,我會上以下3個:
初期170
光を掴む試練アップ★★

最大110
光を掴む試練アップ★★

攻108
光を掴む試練アップ★

上面有巴打講過,依類次元關既boss都比較硬……雖然其中一個AF得1星,但配返攻+108 其實都值得用

阿歷就打瞄自己嘅加10%
奧丁就打冇瞄自己嘅加10%
巴打完來你講個d幻獸被動我都有選擇

但之後再試都是打唔贏
換走洋蔥呢隻垃圾call
例子
弱體call : 判官、排球、hope、古露露…
提升坦度:hope、二代斧頭、celes
增傷:hope、celes、判官、古露露
太多不能盡錄
冇判官嘅建議你抽吓
一嚟判官打超越1真係好用
有強制break,hp增傷
二嚟判官平時做call機hp增傷都好用
我有判官LP武
是我唔知點解打到中段就開始會比對面一野秒左
抽近400卷先中Queen EX…之前打幻獸儲落既冇晒…
抽左400卷先中Queen EX +1
再落多20000鑽先中埋LD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞