[I/A] Dissidia Final Fantasy Opera Omnia [5] 蒂娜是最好的起手角

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
居家旅行必備
同聖騎有啲用處重覆
鍚菲勁左好多
hi! 我都係玩國際版!
國際版好易上手因為有日本可以跟知道邊d係meta角.
個人建議如果你剛剛玩又唔係特別鍾意Kuja今期banner可以skip, 刷summon board同解主線/lost chapter儲石儲資源, 等兩日後既FF15 Gladiolus, 抽滿突滿包你唔會後悔!

至於friend support你可以follow住其他玩家先(可以用到3回合), 有d人見你lv低會follow返你. 然後等12月頭既80覺活動, 到時抽FF13既Lighting可以用黎打raid之餘仲可以俾人做support打lufenia.

lufenia以下既難度因為power creep既關係, 只要你有幾隻齊武器/滿summon board既meta角(例如黎緊既Gladiolus, 12月尾FF7AC Rude)就可以打得嬴(challenge除外, 因為限當期恩惠角).
我game id係950069607, 而家放緊Kuja做support, 等Bahumut活動完左會跟活動轉support.
多謝你分享。
我之前迷茫,主要係因為當期好似冇咩強力打手PICK UP(我岩岩入坑,得EIGHT,教官同光戰),冇咩特別強力既角色(TIFA, TINA 呢類,新手7日池又最多只能抽到EX武)。
依家抽咗KUJA池300抽(換咗LD,不過事後先知教官反而仲有用..有啲後悔抽KUJA SOSAD),開始刷石等強角。

想請問你點睇未來12月活動?我只係見到有11月活動預告
https://dissidiainfo.com/estimated-timeline-based-on-jp/
有兩個玩家會根據日本版整活動預告, 可以計劃下邊隻角用石抽, 邊d用卷抽(玩耐左會長期keep住有幾百張卷). 除左活動預告, 呢個網既call to arms同dimensons' end都好好用, d人會send自己打嬴既隊伍同片上去. infographics就可以睇角色技能. chocoboard guide click入d圖到會教你邊到打最快. 如果有玩開reddit可以join DFFOO個community, 幾多野睇.

剛開始玩要預左有d難度/內容會過唔到, 但千祈唔為左咁走去抽武器, 留返d資源(鑽石/突破石/真化書/真化鋼...)俾d meta角, 等你培育既角色多roster大左之後, 就可以0課都打嬴晒d lufenia同爆晒d dimensons' end架喇
THX BRO。
原來12月中段有Sephiroth(評分仲好高),我細個第一次見佢就已經覺得好型,PSP DFF 都會用佢,抽完2日後隻FF15大叔之後,全力留石等Sephiroth先
Sephiroth而家高分係因為佢係日版有rework,佢剛剛出BTLD個排評價麻麻地,不過如果佢係你既至愛就抽啦,反正你剛剛玩應該大把鑽石可以掃,而且可以用佢黎打接住既Ciaran LC。我都係用未有BTLD既Ramza打Lufenia。另外如果ching你鍾意FF7既話可以抽埋Cloud,到時佢會連rework出,把LD可以全體delay,1技可以麻痺,2技可以飛,而且BT動畫又型個效果又好用。
鍚菲出完BT之後又唔覺得太差
只係太少技同EX儲太耐,影響續戰力
全FF,我唯獨對Sephiroth有愛,其他都係用功能去決定抽唔抽。CLOUD可以DELAY 麻痺應該好實用。
請問吓,整體嚟講係唔係物攻,遠攻,魔攻, 各類SUPPORT(我見ALTEM 個網,SUPPORT都有增傷, 分BRV, 補師, BUFFER, DUBUFFER),係唔係基本上每款都抽一位角色到升滿+齊武(除咗BT),應該可以應付大部份最高難度關卡? 多唔多奇怪陰濕關卡迫你抽當期角+BT武(我見前面有巴打講有呢啲設計關卡,迫你抽角,只係我唔知多唔多)
SO FAR隻GAME都幾FREE,玩得好開心,鐘意就入去刷主線/LOST/SUMMON,有野做就登入打一場解 DAILY 就可以做自己野。如果少陰濕野,我相信我會長玩呢款,特別係可以挑戰高難度BOSS。
我自己之前就鐘意玩FFBE,佢有啲地獄級BOSS關卡,玩到後期就當單機GAME入去挑高難度關卡。
只要應付到當期嘅180lv challenge 的話,冇乜需要話一定要抽
如果完美主義要過哂200lv的話,原則上係點都要抽一抽
還好都唔算太難中嘅
怕唔夠石期期都抽中LD(當我非洲,期期要井LD 75000石,跟幾期應該玩完)
其實新手嚟講,材料有限建議只抽啲出場率高嘅強角,基本180lv或以下靠3隻強角就可以打晒,而當你儲多幾隻之後,甚至可以唔使恩惠角都打得贏好多200lv
btw 一個人照計唔會黑到尾嘅,以我為例而家唔計月卡基本零課,大概每10隻角色都可以抽齊7隻,另外抽到角色最好睇下有冇佢嘅斷章關,斷章關會送把武器的
唔駛咁擔心唔夠石既, 玩Gobal有日版跟已經好有著數. 券抽睇落個%好低但係好易拎, 平時儲埋一掟4, 500張咁抽好多時都會中LD. d banner亦唔駛期期抽, 剛剛玩唔會有咁多資源全部真滿同突滿, 可以抽左自己超鍾意既同埋勁既角色先.

以國際版黎睇黎緊好多角色都係混合功能, 例如Gladious本身係盾役但又有全隊漸補血仲識分BRV+反擊. 抗魔抗物果D可以用附屬性角幫敵人上個屬性弱點跟住幫隊友附屬咁打, 例如你手上既Kuja就可以1技上聖弱LD附聖屬.

陰濕野主要出現係Lufenia, 老實講剛剛開始玩就算你抽都唔一定打得嬴, 因為D Banner通常得一隻勁, 而打得Lufenia就要三隻角色都有返咁上下先會嬴, 等玩耐左角色儲得多就會有方法拆d陰濕野唔一定要抽當期角.
明白,多謝你既意見,好快就星期2有FF15大叔抽,咁就有2隻勁角,捱到12月中就
喊出嚟,要井出大叔LD
下個月終於出queen ,抽爆
我都井左, 今個月勁黑仔
10連券auto 出技再戰
今個月井左三鑊
下個月有 暗雲 大隻佬 馬修 queen 紅髮mk 羅莎 睹徒,除左queen 之外應該全部飛晒佢
試咗一嘢
十中二金
機率都唔錯
代全post多謝你
暗雲30號就出
咁老定下個月2隻BT都唔抽
一齊努力刷石啦
我國際服等緊12月中Sephiroth(應該會抽埋BT, 我愛角, 要12萬石,岩岩井完一次LD清哂所有石)
我知咁講好唔準,但我用ALTEM 個網試抽,運氣好好,好快齊一套。
入GAME抽抽到我懷疑個池唔會出LD以上,TOTAL 抽咗應該16-17萬石,未見過LD BT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞