每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
小鵬
巴打點睇NET?
Why
今日有咩熱度高
小鵬🚘啦
lm 賺餐buffet
留名學嘢
27/8/2020

!!成年人請為自己的投資負責!!
以下分享只是當日市場關注度較高之股票
不是 任何推薦 或 TIPS
投資可升可跌,投資者可能會輸到仆街

ABT (Abbott Labs receives FDA Emergency Use Authorization for 15-minute COVID-19 Antigen test)

DG (The company said same-store sales rose 18.8% in the second quarter ended July 31, above analysts' average estimate of a 15.1% increase, according to IBES data from Refinitiv.Net sales rose 24.4% to $8.68 billion, beating average estimate of $8.35 billion.Net income rose to $787.6 million, or $3.12 per share, from $426.6 million, or $1.65 per share, a year earlier.)

AMZN (Moving further into the grocery sector to challenge Walmart (NYSE:WMT), Kroger (NYSE:KR) and Albertsons (NYSE:ACI), Amazon (NASDAQ:AMZN) today is opening the first location of its new chain of Fresh grocery stores in Woodland Hills, California.)

盤前交易量大:
NIO (升左幾日,注意風險)
AAL

就快出業績: (市值較細,注意風險)
VMW
WDAY

重要經濟數據: Actual Forecast Previous

GDP Growth Rate QoQ 2nd Est Q2 -31.7% -32.9% -5%
Initial Jobless Claims 1006K 1004K 1104K
!!成年人請為自己的投資負責!!
!!冇人知邊隻股票會升,除非佢係神/財演,記住你只係落緊賭注!!

入市前先:

1. 訂立買入點 (有紀律唔好偷步入)
2. 訂立止蝕點 (Program硬性止蝕 或者 心入面要有止蝕位)
3. 保本保本保本 (見好就收,賺少左好過蝕錢。或者減倉鎖定利潤)
4. 做個真男人,錯左就認輸,唔好係同一隻股票上面死纏爛打
5. 有疑惑就離場/減倉,冇人捉住你隻手迫你坐到止蝕/止賺,走左隨時可以入返
有人問點解尋晚咁早訓,係咪財演
我通常限制自己最好11點前平倉,如果12點前都未平倉既話通常都唔係好既徵兆
好大機會係睇緊最後一兩個trade可唔可以拉返平手離場 (保本為上)

一般黎講股市係早盤 930-1000 同尾盤 3:30-4:00 交易量最大
短線交易既話呢兩個時段比較多人玩,因為通常方向比較易睇,調頭既話都會多人接盤,反應快可以唔洗死。

11點後至3點半前Volume較細,股票比較易冇方向行range,或者一D係早盤炒上去既泡沫股會開始冇力free fall (因為主力已出貨)。另外就係某d細股或者中型股唔夠Volume,買賣差價(spread)會變大,增加左你既交易成本。

(非短線交易者可以唔洗理我)

至於係咪財演,屌你啦冇賣課程冇比TIPS冇開TG GROUP,一蚊都冇賺你既財演嗎
巴打 小米今晚得唔得
btw
開左個IG PAGE
https://www.instagram.com/invest.no.bullshit/
0 followers 求破處

另外就係podcast出左新一集
apple podcast更新得特別慢,有興趣可以去spotify聽
今次我唔加後製 直接用原本錄音把聲 睇下會唔會冇咁多懶音
Subscribe 咗broadcast 留名
AAL因乜事交易量大
請問如果無25k,係唔係就唔可以係咁來回買賣
定係會罰你錢
唔太清楚真係
未trace到

旅遊股都升緊
你交易金額(來回) 大過你帳戶入面既錢既時候

第2日就會鎖你戶口90日

利申 以前試過
巴打航空股點睇 係咪太long term
IBHK我無25k usd都可以day trade
樓豬 想問下學swing trade 可以點入手
BIGC 又彈出
大家注意風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞