每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
撞手神
i love u

忍唔住手高位short左nio 賺兩餐走左

今日早d山機玩fall guys

祝大家贏多d
之前hold咗好耐CCL
14-15買 升到24都無放 諗住長揸到佢上返30幾蚊
但見佢回咗咁耐一路唔上唔落 就放咗一大半轉買其他
而家得返好少
5月射咗15k usd去firstrade先開始玩美股
因為係走資最易方法
符碌撞棍一路都係升市多 碌到去而家18k
見呢兩日回咁多 決定唔睇了
唔想做情緒化反應 橫掂仲賺緊
長揸應該無事嘅 唔等錢使住
ig係乜?
睇pin msg啦樓主日日打嗰大段嘢開頭咪有ig囉
sor9直接skip咗開頭
真。打完齋唔要和尚
可唔可以分享下點睇邊隻股岩 day trade?
同埋有咩 strategy
最基本一定要volume大
價差要細
基本面你要睇得明

strategy都係果d普通野 炒下breakout, reversal之類
基本面點睇?求指教
其實望死rsi係咪都夠
有冇推介
呢幾樣都聽講過下,但係成日都唔知應該係咩位入
點預先睇得出佢大機會會 breakout / gap up
買過 MRNA AAL 想炒波幅都柒左變高位入
點睇唔過夜daytrade t/sqqq之類既槓桿etf?
主要都係等低位入升幾%就即刻放,
再等下個底位重複買賣
點睇唔過夜daytrade t/sqqq之類既槓桿etf?
主要都係等低位入升幾%就即刻放,
再等下個底位重複買賣
即係你至少要知道間公司有咩業務
最好知道埋間公司資產負債既表現點
咁有炒作既時候你可以判斷下係真升定係bubble
我自己冇用任何indicator, only volume

但唔代表用indicator唔得,睇你個人習慣。幫到你穩定賺錢就得
推介d咩
只能說 經驗

估錯左唔緊要,我都會成日錯。但最緊要識唔識果斷止蝕。同埋唔好比輸左既交易影響到你下一次判斷

去到最後只要 贏>輸就夠
巴菲特都會錯的
建議你聽下我第3集podcast
1. 唔好買2x/3x etf
2. 盡量唔trade反方向(你呢種我冇理解錯應該係trade pullback, 唔太建議)
咁除左volume 之外你仲會用咩indicator 去揾有 day trade potential 既股?
i.e. 係stock screener 用咩 filter 揾股再做 research
都係基本果d
你可以睇返第一頁我有答過

如果你真係做day trade既話

觀念+心態 >>>>>> tools
呢樣亦都係我鐘意day trade既地方
亦都係點解9成人 fail day trade既地方

你做長線既話study多d數據反而幫到你
Amd點睇?
見佢4月到7月一直50幾
短短一個月升左30幾
但佢eps得0.51
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞