每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
8 Sept
小本本記下了
想追啲玩下
作為DAY TRADER既我表示

7 Sept再返黎搵佢
起幾多你定義為彈咗上去
算係咁啦 日內上左3-4% 算好多 正常股黎講
呢d位我都未必夠膽入
出業績如果係你預期嘅相反咪大鑊
新手 琴日入手fb 依家喊緊
我做day trade 只需要有人係業績期炒起佢就夠
炒上/炒落都ok (可以short)
我好快就平倉啦

不過最好炒上啦~ 做short個人好唔踏實

如果你地係想長渣/swing trade 博業績既就早d入
最好係某日個市大跌果陣
即係唔會trade到收市?
Trade 足一日會唔會賺多啲
呢個問題尋晚答過你爬下文
哦即係唔使等佢出嘅咁我明喇
做短倉其實係心理作用啩?
明明day trade 應該升跌都唔會爭好遠?
podcast 第3集講過丫
因為股市長期向上 呢個concept已經洗左我自己腦
潛意識會覺得做short好不智

不過的確day trade既話關係不大
Sorry ~如果冇理解錯係2個主要嘅時段 咁後面嗰段係咪你通常唔搞㗎?
通常11點trade完 打下機睇下劇 就訓教
唔會3點幾爬起身

我仲好後生唔想咁早死同甩頭髮
樓豬番緊咩工 同埋DAYTRADE 本金係咪要好大先得
hea工超近屋企 咩工種唔自爆啦

daytrade 25k usd都夠玩到你心臟病發
除非你本身好有錢 幾千蚊當係碎銀
係咪下下allin 賺1-2%就走咁
um.. 睇你風險承受能力

當你扔10萬蚊hkd 落去 +/- 2% 已經2000蚊

你自己計下一日輸幾多會接受唔到 (記住一個月有大約22個交易日)

同埋係咪想一日一注就玩完

我自己偏向 注碼細 但可以多幾注
啱啱見到你ig update
真係mark低咗
axti 呢隻點睇5.61入左少量
daytrade既話大約你本金既1/3就夠
其餘錢拎去做其他野 (唔係持倉)

可以比個tips大家 「I dislike China but I love China's money」

個半月有接近10% 已經好叻仔啦!!
你每個月都穩定做到既一年都翻倍啦 為師冇咩野可以教你 你可以落山了
如果本細(幾千蚊)建議點投資美股?

我大部分時間都係1/3倉咁炒
有時溝貨 控制最多係半倉左右
賺10% 好似仲跑輸大盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞