每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
講緊睇咩? level2好似無
實時報價一樣有
好似要訂左1.5usd戈個先可以訂15usd戈個
係 呢個每個月比
係唔洗禁renew
renew好似每次收費無用過
我自己唔買港股答唔到你
手續費唔抵玩
美股day trade搵唔搵到食?全職?
我想知app 內有冇類似上邊你果個表睇? 輪盤同定單冊係咩黎? 可否請教下點睇?
同埋交易量平均線set 完,佢唔係show 係交易量果欄到🤧
另外,求問訂閱 1.5usd 同15usd 果隻有咩分別?
係咪兩隻都唔會係佣金扣返?
訂閱左仲洗唔洗每次禁綠色renew 果個制?
另外一問,ib 買港股手續費點計?早兩日入2手400股小米收左我18hkd
跪問
實有人搵到食 主要睇技術同心態
本金大會好炒啲(應該)
都係落單姐 只係唔同trader中意用唔同方法
level 1同level 2嘅分別
係 唔會係佣金扣返
我少用手機睇 多數係電腦睇
想入AAPL,樓主點睇呢隻?
lv1 同 lv2 有咩分別? 就係多左個睇交易既表?
樓主點睇而家入航空股,有冇睇好4大邊一隻?
新手
一口氣聽哂樓住嘅podcast,好正
podcast已subscribe!!!

我以家都學緊Day Trade嘅超新手! (仲係睇緊書同做paper trade 階段)
想請教吓,sell short 係咪要開 Margin 戶口架?同埋戶口有usd25k 在FT,係咪唔受pdt 同 T policy 政策架?
睇隻股票係咪仲行緊up trend
如果冇咩突發消息,基本面冇變既話
只要仲係上升趨勢都唔太需要賣

要記住 股票永遠都係強者愈強 弱者愈弱
好既股票大家都會爭住買,有危機既股票大家都會爭住甩手
你擔心既話 可以慢慢減倉鎖定利潤
強勢既股唔洗一次過賣哂,可以留d let it fly, 好多時都會有驚喜
股癌我都有聽
但如果想聽廣東話地道d就搵我啦#solution#mou
屌點解d表情變左字
未買過美股應該開個美股戶口先
開邊間唔講啦人人唔同可以google
唔好用支牛換美金,佢本身有提供美股孖展,直接買就得(購買力=等值港幣現金)
一萬蚊都可以分開買唔同股票,美股最低可以買1股。唔好諗賺大錢,先熟習操作。一萬蚊你可以當10萬跟比例配置。
每一次高位都係突破左上一次高位得來,留意新聞同經濟數據,冇咩事唔洗太擔心,但有事果陣反應一定要快,斬倉要狠。

國外劵商冇手續費,daytrade每日賺少少,一個月都餓唔死你既

多謝支持podcast, 最好fol埋ig
1同0 分別好大
每個人交易頻率都唔同
我自己一日都算交易得密
比如 分注買入分注賣出
屬於同一舊錢但交易數量已經幾倍
仲有d trade係你入完之後冇方向想平手走既
或者一入完已經7左係日內高位想即走既

如果你本身交易有成本就容易會猶豫 想賺少少平返手續費先走,咁就出事

仲未計買賣價差
都岩
而家有返份興趣hea工,係屋企附近
我淨係夜晚trade一陣
緊係日頭收多份人工
同埋如果第時trade到賺唔到錢(可能輸哂比d AI) ,CV都唔會空白

但就算quit左份工都生活如常
搵唔搵到食睇你點睇啦,有人30k就滿足,連登仔既話fg 50k都嫌低
我就淨係搵兩餐
最緊要睇你個人想要d咩
有時錢唔係一切 不過好多人香港人都當係
想問下你day trade每次落注係本金幾多少成
航空股上面答過
不確定性太高,肺炎之後係咪旅遊demand同以前一樣?
博疫苗成功既消費股比較穩陣

如果真係鐘情飛機既,不如考慮BA
半航空半軍工
樓主每月盈利幾多%
點都開左margin戶口先
Cash acc 咩都做唔到
有25k 可以daytrade架啦

做paper trade 你不如用超少本金入埸
都係跟返比例買

Paper trade同落場兩種感覺
我自己覺得paper trade係浪費時間
(當然真人我唔會咁講
我冇計幾多成丫
你當我每一注大約 30k hkd

會同時買唔同股 每隻股又未必淨係買一注

好難一概而論
謝囉大家開心就好
之前答過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞