每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
幾千蚊hkd定usd

美股你買1股都得架 幾十蚊美金

你幻想自己有10萬/20萬 會點配置,最緊要練到個strategy
都係比例問題ja

你到時儲多左錢咪照用返同一個strategy,如果work既話
我通常只會賺緊先加倉

輸緊唔會溝貨

下一集podcast會講呢樣野
點決定隻股票應該長揸定放let say買左AMZN帳面賺200,放定繼續?
Lm
買之前set止蝕同止賺
洗你分享咩依d
聽股癌
呢2樣係點去set?
可唔可以講解下ib 既介面教學?
同問 蝕就話可以set 4到5 %同蝕嘅有個心態走
但當升緊嘅時候 個心態就會唔想放 會想再賺
係,蝕就睇自己承受能力,但升點計呢?
當$500 入tsla $1500 走唔走?
如果500入tesla,分分鐘去到7,800我已經放左
未買過美股應該點樣開始?
用開支牛買港女
如果直接用支牛入面港幣trade 美金 個匯率會唔會好蝕?
如果得一萬左右去買美股 應該點入手?
我睇上網都係話去買優質股 eg amazon, TSLA, FB,Apple果啲
但係依家個市已經去左歷史高位,咁你會建議高追呢類優質股定去入手其他無咁大路嘅股?
其實好小本金就可以買到美股,但係例如買左FB 三手咁,扣埋平台費手續費佣金,咁daytrade根本賺唔到幾多?

唔好意思,新手好多野想問求指教
利申follow 左podcast 諗住聽日起身先開始聽
想知邊方面
我自己都用左ib一排
其實點解話daytrade 交易成本高
ib一次trade都係1美金 買賣都係計2美金姐
如果用td ft 仲免佣金免手續費
lm
除左基本買賣外好多都唔識。
eg 有冇得set 50 天交易量平均線?
有冇得睇某股票現時既買盤同賣盤係幾多?
聽講牛牛有=( ib 唔會無掛
有 但唔知你係咪用中文版
1 好簡單圖表戈到 技術指標搵成交量平均線 set岩50日就得
2 新窗口 有市場深度(二級)但係數據要訂閱我淨係訂閱NASDAQ TotalView 18美金左右 好遠嘅訂單都睇到
(唔知牛牛比錢睇唔睇到40格以外)
我有d 係中文有d 係英文😂攪到我都唔知係咪下載左中文版定英文版。
另外想問,如果我想睇aapl, tsla, nvda 呢d 股既實時報價,應該要訂閱邊個?佢個網成堆,都唔知邊個先岩...
我想問ib 有冇類似呢隻咁樣睇成交?
新窗口?即係邊到禁?
感謝🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
我自己用NASDAQ TotalView 已經睇到曬呢啲正常需要嘅實時報價同level 2
諗緊要唔要訂閱埋其他數據 不過我未到咁pro 遲啲需要先

咁樣應該就冇 我都係睇圖表戈個成交
level 2 係咁樣

呢到1等於100股
求問 1.5usd 同15usd 果隻有咩分別?
係咪兩隻都唔會係佣金扣返?
訂閱左仲洗唔洗每次禁綠色renew 果個制?
另外一問,ib 買港股手續費點計?早兩日入2手400股小米收左我18hkd
跪問
手機app 有冇得睇?
想跟你學野,唔該哂🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
唔好咁講 我都係新仔
一齊交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞