每晚21:15 分享重點留意美股

1001 回覆
448 Like 16 Dislike
隻垃圾NIO 又爆升
係咪好多人唔敢玩TSLA 就買佢
強勢得太過份
5分鐘圖好似連續10支陽柱
以往經驗呢隻股一崩都崩得幾快下 所以就博下
點知高位磨左勁耐 勁驚佢要再爆上
講多少少
講真呢個鐘數仲有睇post都係真FANS唔怕講多D
SQ 10:10分 VOLUME有支超大棒棒
仲高過開市
我自己FF: 一係就出貨棍 一係就堅係大戶睇好做倉
但點都好啦,食左咁多貨,之後既5-10分鐘係咪仲有咁多人有力接貨再推(?) 長線唔知 > 但短線算係一個幾好SHORT既機會 (講緊15分鐘內)

屌你呢度又$8800啦 得閑過返數比我
我都講多少少
咩 10:10 分 volume
你自己trade 完先講點跟
lm
Tsm做咩升到咁

短線要回下氣都合理

之後升返就後話啦 做短線果度夠食
但呢張係5分鐘圖
佢果度都磨左我成個鐘先落
好撚仆街
我今日乜都做唔到 比佢鎖住左
Pton今日升勢好勁
Podcast會唔會講option

利申 新手正股 純粹想學野
你Short係開SC? 定係沽空
唔會啊 因為我唔熟
主力做正股 Day trade
當然長線或者swing trade都可以盡量解答你,只要係正股既話,因為原理上都係差唔多,時間線長短問題only

我唔係讀Finance出身,所以都係同大家一樣慢慢去睇書/上網學,做d自己能力範圍做到既野,所以冇特別哂時間去研究option。同埋知道佢原理之後都覺得呢樣野唔適合自己。時間係有限既精通一樣野已經好難,所以希望大家簡好簡定想行邊條路先,如果唔係練到一半砍掉就浪費左好多時間
就咁short 正股
我都係依排先岩岩開始學,唔係finance 出身,想學多啲但都幾迷惘,睇書啲terms 又唔太明
有咩唔明可以係度或者IG問
不過遲D IG多人就未必個個答到
我識既一定答

冇讀Finance有個好處就係可以用一個全新非學術既角度去理解股票呢樣野。我諗都係大家鍾意聽我podcast既原因之一不過如果有野講錯或者比喻錯既歡迎糾正,始終我都唔係正統出身
睇黎巴打倉位好深下
你一日淨係玩一隻?
點mon 到邊幾隻爆升/跌 再決定入唔入手
平時會玩2-3隻
比佢局到我淨係做1隻今日
因為我知呢隻股上落都快 我驚一唔睇實佢一棍爆上我走唔切
但佢又唔落係度磨,本身我自己入之前FF佢會大棍落
不過好彩最尾都有位走到 如果唔係分分鐘見紅今日
MON有咩股升跌 VOL大果D > stock screener
邊隻做trade = 經驗/個人喜好

最好入市前已經有幾隻準備睇實
但係有時盤前大vol 開巿又細番...
Stock screener 有無建議用邊個?
清好博掂sq
樓主點睇NIKE財報,疫情零售下降但升到新高
想問下樓主會唔會day trade CCL? 呢隻volume 都幾大
點解星期五係四巫日? 有咩 meaning
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞