(TWC)東華學院討論區&Group 2020-2021

637 回覆
8 Like 11 Dislike
今日收到 email 話有offer
1月頭in 琴日收到sy offer 留意吓mail
利害
ching我上問你最後rn有無offer? 因為我eng都無3,想知有無機
Ching 面試係問咩
Ching 想問下 面試題目係問咩
係Rn定係En?
2022已經有得報second year nursing ?我seniors waiting左,想報sy,但唔知邊度有得報?
我係senior year
通常要gpa above 3先有offer
如果year2呢?
我想入group,BSAG。
有nursing senior offer,本身讀緊hkcc hs,想知trans credit易唔易,會唔會要額外讀多年
畀咗200蚊 無拿拿叫我Upload Academic Documents and Supplementary Information

有冇人知要upload d乜
過往都有唔少hkcc hs入twc nursing senior
credit transfer正常係唔會有咩問題
相對其他人亦唔會係trans得少
其實真係字面意思咁
你有咩相關文件覺得對你報名有幫助就可以upload
學校成績,學歷證明,公開考試成績等等
想問下M2計唔計best5
唔確定💭
雖然今年開始係多左大學承認M2為一科
但都未係所有學校都承認
唔肯定TWC今年會唔會跟
睇下之後有無update
啱啱打咗電話去東華
佢話今年唔會跟
2022年新telegram group
https://t.me/twclihkg2022

個telegram group主要比2022年等緊offer/DSE放榜/JUPAS結果既人去傾計同問野
可能都有不少人未有lihkg account
所以只能夠睇而問唔到野
有問題會想同其他人傾
或者想知下其他人情況
可以入去上面telegram條link

如果已經有收到offer會入TWC就可以填返Google form
會有正式WhatsApp group比返真係2022年入TWC既新生
https://forms.gle/zh8nXoiJxxWR9oBx7

之前填左form又有收過WhatsApp就唔需要填多次
之後會再有正式signal group, telegram group
但首先會係WhatsApp group
呢個問題
要睇你自己情況同你打算係點
呢一刻我個人意見如下

呢科就唔係新科
開左都好多年
不過過往每年都唔係多人讀
大約呢兩年左右會有入學獎學金
2022年起geron year 1會係JUPAS SSSDP入面
之後有可能會多左人讀同多左人知
因為係JUPAS見到

伏方面就需要睇返個别情況
如果你DSE高分/GPA高
可能係會有其他更適合嘅選擇
Gerontology無專業協會既牌
唔會似Nursing,PT,OT,RT,MLS等等有專業資格
熱門,起薪點,穩定程度都一定比唔上
睇下你係咪都有打算會嘗試將來係有關長者既行業發展
或者係咪想拎左個Bachelor's degree先
再睇到時情況決定搵工作定再進修其他
剛剛去網站研究左一陣
Edu果邊既範圍會大d同感覺上方向會多d
不過當然都係有類似問題就係讀完個degree唔一定足夠
可能需要再報master of nursing/social work或者PGDE先行到去nursing/社工/老師
唔確定係咪一定比TWC容易升上去
如果單純係返相關範疇搵工
起薪點可能唔大分別

不過兩年學費要十八萬幾
獎學金方面應該都難拎到
TWC假如第一年學費$9000+第二年$49000
(如果geron入學第一年每個sem cGPA過3.0好似第二年都會有獎學金,不過未必個個做到所以暫時先ignore呢樣)
學費差距都接近13萬
扣返$9800都接近12萬
如果本身家庭資產/入息係申請到grant loan就差減少

單純講學校環境的話Edu果個應該一定比較好
當然疫情有可能停課/online/少左校園生活

兩邊既分析
學校環境:Edu>>TWC
將來發展範疇:Edu>TWC
就業情況:不太肯定
學費負擔:TWC<<Edu

如果學費接近的話Edu果個應該比較好
應該個校園生活會比較好
但學費相差都唔細既情況下
就可能需要睇下你自己點諗💬
我都唔能夠決定到

如果有其他問題/因素你考慮緊就可以再問下
睇下會唔會分析到多d同令到你了解多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞