[PS4/PC] Monster Hunter World: Iceborne [437]都話海綿小妹唔識開post啦

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
強逼豬只係幫助你可以將擋唔到既招變成擋到,對格檔等級冇關系

真係好依賴好依賴強逼既我諗得重弩散彈,但多數情況怪物得1招半招冇得多,你冇強逼會死,係技術問題多,一係唔夠了解隻怪,一係個操作未合格用唔掂重弩,重弩作為代代頭3武器身兼遠程,速刷往往第一,其實係個操作換黎,你冇強逼會死,有強逼都多數會死,好多人以係有盾就係防禦面高生存力強,其實唔係咁,d怪撚化你果陣重弩係死多幾錢重,以為有強逼就可以用重弩勁係幻想,街場一車車重弩有強逼都照死,有人統計過死亡率最高係重弩就知咩事

冇強逼豬其實唔緊要,替代方案可以出迴距,如爛西嘔吐,有技術既1級迴距已經差好遠,冇信心又要企位西既出3級包你碌得走,微波龍都係同理,幾乎所有會恰人冇強逼既招,都可以用迴避解決,當然咁唔係最佳方案

都係果句,玩下其他武冇壞,不論係咪重弩,其他重武都總要面對有d怪相對之下相剋,咁咪試下換武,唔駛下下硬碰,唔同武器俾到既熟練同睇法,又會幫助到自己原本用開既武器變強,又可以撳玩d何樂而不為
嘔火一定要強壁,不過會擋到無氣死
其實係唔係如果無屬性/能量攻擊可以唔洗用強壁?
如果你防性5都係咁既話即係入得一個盾,入3個盾你會發現嘔火不外如是
貫通+強壁
勁快打完好冇腦
強壁係for擋某啲招用,唔關扣血/無氣事,關事果個叫鐵壁=防性

要強壁果啲招:炎王核爆,微波大電,爛西嘔火,juno拍薑唔記得洗唔洗,其實唔洗硬食,仆街都避到

其實真係唔多
重弩玩貫通同散彈 係爽既
發覺好多人誤會左強壁G個用途
金羊係我唯一一隻唔中意用重弩打嘅龍 以前我係以為所有龍只要有問題重弩由其徹甲就可以解決 其實輕弩都麻麻地叫做勉強接受到
向地下嘔火瘋狂擋但乜都做唔到 一盾仲有機會擋到貓
佢有一下係會突然lock住一個人無論企咩位都噴火而呢下快到好難預判 扣咗少少血加埋弩無近戰咁高防會馬上貓
我自己就最中意用蟲棍打
蟲棍4區騎佢3-4次基本上可以完場
冰龍向橫噴冰
唔該曬巴打
不過打黎打去都唔夠供呀婆煲湯
1. 唔怕悶既就打舊爛西

2. 用銀之龍人票換上位爛西玉俾阿婆煉,1粒+少少其他就夠煉3把帝王
M位好玩好多又唔洗追住個契弟周圍走
求聚魔黑轟龍
4YaZ Nirs ahhT
PS4
唔關事 強壁係令到有啲本身擋唔到嘅招變到擋到 好似屍套同金獅laser
用重弩打金銀火/炎妃,一唔小心,你有齊防性5強壁都無用
咁就好 唔該巴打 希望同horizon個聯乘都返埋嚟
我仲以為爛閪係必定有得打琴日先lv1調查
自膠horizon好似得ps4限定任務
印象中係防到物理以外既招
Juno所有招都係物理所以就唔洗強壁

ib之後少玩重弩 我都唔係好記得
如果未有風暴槍,記得趁活動復刻時間去打「倖存者」,打冥赤龍好爽皮
打咩弱雷怪都好爽皮,全部弱雷怪響風暴槍面前都係垃圾
係咪兩星或以上都叫弱
行家風暴槍係咪冰原唯一最有用既活動裝
強逼睇你打咩
用散彈打其實係驚炎皇龍😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞