[PS4/PC] Monster Hunter World: Iceborne [437]都話海綿小妹唔識開post啦

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
呢啲要打靶
好耐無玩,而家應該追咩裝?

仲用緊鑄島溝銀火銃裝
打腳落第三層係咩意思? 快啲落第三層係睇輸出》吸能量,唔關手腳事,當然手腳係最好打,但難爆之餘分數又低,近戰應該集中打頭尾。

第一輪落到第三層都基本就黎完場,落去先打唔會斷到尾

第一輪最基本要爆到背、翼同頭全爆,第二輪就尾同心口,咁已經滿分,唔洗理手腳
都好out下
刷冥赤裝同武器,臨界碎龍裝
街場99%爆唔到心口
因為近戰打頭尾都係唔理想, 成日都搖黎搖去效率差, 響腳先穩定輸出到迫佢快d落去第三層, 而第三層佢肉質先最軟好快就可以爆頭斷尾爆胸
利伸之前睇番黎
都係,夾到最好。

心口反而係最易爆,紅身 3把大劍真蓄3,一下就爆
睇你用咩打啦 4枝風暴槍的確係佢後腳去落石位
射到膽怯就射頭 之後落石再射頭 應該好快爆到一下頭
之後硬直射翼背頭 第二層就應該爛晒
去到底層爆埋心口
一輪過搞掂
我玩開親友團都未試過咁理想仲要睇下集會所其他隊既進度,有幾何落到第三層有好多時間打,你係咪睇左第二輪如果第一輪打到1-2層無能量,第二輪唔洗3分鐘就落第三層了,咁當然多時間

尾都算好打,太刀大劍錘都打到,頭係難啲,所以有徹甲或蟲棍幫手控場個頭會易爆啲,但點都易爆過手腳,輕弩射完翼背幫手射頭,錘打頭,二區就爆晒了

輕弩好易吸仇恨,同好易死,用近戰既幫手上頭全彈吸仇恨,對輸出都有影響
風暴槍自問無咁既本事
想試玩銃槍射下炮
宜家邊種玩法&配裝會比較適合新人?
用過風暴槍打冥赤會返唔到轉頭
除非輸出 好高,主力打手腳落第三層仲有十分鐘爆到部位,如果唔係,第三層少時間之餘又爆唔到既話就疴撚了,有白打既風險
咁又唔係咁講,一區係唯一例外,要有咁快得咁快推佢去落石/網,2次落網/落石就會轉區,如果爆哂翼都未用盡能量就要打腳
一區轉區速度會影響三區臨界狀態既持續時間,愈長就愈易斷尾破胸同打傷
基本上1區落石打頭,2區最集火打頭加騎乘,3區之前就會爆哂翼背頭+2隻腳左右,之後3區再頭胸
咁樣應該係最理想打法
所以我之前打(第一輪開果時之後就冇再店)見到d近戰到響度打腳, 我就響度諗佢地係唔知要斷尾攞分定係佢地想齊心合力快快手推到去第三層先爆部位, 諗死我
第一輪頭兩層係咁吸吸吸,落尾層有冇十分鐘我好懷疑
有冇赤武重弩貫3配裝圖
上網睇過唔多搵到
淨係睇過金師加猛爆
駛唔駛再推其他
例如攻7 渾身個d

求配裝圖
睇黎仲有好多人唔明打冥赤近戰要點做,成日俾破壞部位誤導,破壞部位係最重要,但同時同輸出掛勾

無論係全近戰定遠近混搭
新戰都一定係1,2區修甲,只係修甲起黎要醒水
1區同遠程成共同推行線推隻怪埋落石位,呢點近戰會好做過打徹甲同水彈既遠程,好似大劍,靠自己2下真蓄就可以推動隻龍1下,有人一齊射就一下就夠,同理一下到兩下真蓄就可以打到隻龍中地陷,如果打尾,就算真蓄得有效率,依照隻龍動作模式係好難分左右,推左去唔想要既方向,何況打尾近戰效率最少差一半,不論個打點還是肉質都惡頂,1區係靠陷阱變快,所以一定要識修甲識掌握方向,打尾等於打少個,龍中陷阱就近戰打頭,2次落石1次地陷近戰輸出到就可以3至5分鐘落2區

2區可以選擇騎一到兩次,主要係爆佢背,同加速條龍吸能量,隻龍弱騎,識玩滑空衣既近戰響3區做出第3騎唔難,而2區就係用騎黎取代落石同陷阱,因應輸出速度決定留幾多騎到3區,仲有2區既格擋石唔會爆,條龍飛既時候掟閃光唔需要負連出大技導致冇石擋既風險,所以閃得就閃,閃1次可以skip1段吸能量,同時近戰響龍倒地一定係打頭,此時多數爆一隻角肉質係會變弱點,可以做大輸出同完全爆頭

無論如何,即使有遠程,近戰都係1,2區主力輸出,平時打頭唔夠手長就修甲,幫騎,至少倒地要打頭唔係打尾,因為不論徹甲定水彈,遠程打頭都係輸出減弱,佢個頭會令本身輸出低既徹甲miss更多,會令水彈條貫通線唔靚,想快就一定係盡早爆頭,夾手夾腳提升總體dps入3區,有做好各自目標,剩12至10分鐘入3區唔難

3區一開波近戰可以用非超載狀態既時候累積騎乘值,出超載狀態就近戰打胸,唔駛特別去控場,打得出4000破壞值左右可導致條龍倒地,再一套就可以爆埋胸,尾響3區超載時真蓄最後一刀係過千6,非超載狀態只能打6xx到7xx,一刀頂3刀啊大佬,如果3區有成10分鐘都唔可以雙人斷尾,咁成場打落黎呢兩位近戰要一開波打尾就係troll,入3區得返4,5分鐘以佢地刀法胸都破唔到唔出奇

近戰入去修甲係冇錯,而且要打得好,修甲係必需添,只係在乎明唔明點樣做出最大化輸出,例如破左既腳再軟化就會變弱點,大大增加非控場時間既輸出,而條龍設計係有傷害檢定,只係個機制唔會殺死你,佢個檢定殺死既係你既時間,總之越快入3區就越保證爆胸,斷尾呢d斷唔切就練下同睇開d,街場3,4隊1齊上,second round已經冇哂地脈能量,斷尾幾乎係做唔到,爆胸係超級緊火,只有第1round做到快入3區,保證爆胸保證全爆頭,先至係最保證到報酬既做法,斷唔斷到尾就睇自己有冇做到快速入3區

不過實際識咁樣玩既人好少,另外用輕弩打腳都幾快,一次過射2隻
邊有咁理想大哥人夾人啦,我上面既打法係打開比較順暢既,同埋尾多數都第二輪爆到,第一輪頂盡頭同心口。講真唔追求滿分既唔洗理條尾,難爆,分又不及頭
你地係講緊兩回殺?
中晒2粒石 我打開可能5場有2場
梗係啦
poke shell嘅話, 用猛爆碎龍武,最重要嘅技係 炮術5,係咁多。
MR100樓下又冇乜特別珠
想玩赤龍爆碎太刀有咩套裝推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞