[26]考緊26?你問我答!(13)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
土瓜灣揸車去15分鐘囉,但沿途可以練下路試手勢。

嫌悶咪周圍去下
正常,咁唔係仲好咩?個感覺仲係到
天光道過去?都唔算好遠,三個字左右啦
不過我個時都無咩去過,直接敬德練算
依排敬德氣氛好似有啲緊張,又話多popo又話有車釘,拎車果陣啲師傅都主動提一提你唔好入,以前都無
正常
強制時2波停車後空波好定落返一波就可以唔洗空波?? 因為渣慣車停車空波起步入一波, 而家學車最怕攪唔掂轉波同唔記得入左咩波.......
兩種方法都得,最緊要自己舒服同埋唔會失平衡跌右腳就得
另外想問學車係咪唔建議full face頭盔
好多人話帶開面視線好啲,
但我諗考到牌都係用full face,
不如一開始就等自己習慣
唔講安全性等等其他野
如果你考夏天 一定係open face
其實你買個幾百蚊玩1年幾考試
真係抵到爛
同你一樣諗法買左個full face
但黎緊會買個平既開面練車算
感覺個視野差好遠
同你一樣諗法,但係Full face其實視野差少少,擰頭幅度要大啲
你出嚟揸車唔會揸咁慢擰咁多頭幾個月加埋會攰好多
其實open face幾舊水考完試再買會舒服啲
利申full face等考
一定係落一波!
千奇唔好入空波
強制完全唔需要入空波(路試都一樣)
因為考試完全唔會比你落右腳
如果你入咗空波 再起步又點樣入一波呢?
揸實極力子停車入一波
再開車就直接鬆極力子開車
你有第3隻腳
認真初學一定開面,視野廣闊啲爭好遠。
啲人話full face安全性高啲係啱,但諗真啲,強制試其實係考你最基本嘅操控,如果連最基本操控都可以炒車炒爛塊面的話,我諗電單車真係唔適合你
又或者可以用住學院盔先,練好操控先再戴full face都未遲
去常樂街練
常樂街打到敬德街一定打到
敬德街反而冇常樂街咁斜
痴線,常樂街好鬼易
敬德斜同窄唔少囉
搭單問,2轉1點先可以唔chok?
仲諗住一開波辛苦啲,習慣用full face既視野,
廢是有牌出馬路先黎習慣好似仲衰
你打過未架
敬德上面係窄啲,但冇常樂咁斜
去常樂練逼自己用1.5條行車線就得
個人覺得fullface並唔係話真係咁辛苦
一開始就用fullface 唔覺得有咩大影響
我考過添架喇
拖波補油
但考試好似唔比
唔係掛,我成日去敬德練,同啲人傾計,基本上個個都覺得敬德易啲喎,啲師傅都係咁講
敬德斜?你練常樂個時搵段路唔夠斜咋?
用brake減慢到適當車速,跟住極力子記得慢慢放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞