[26]考緊26?你問我答!(13)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
考沙駕 租車最平240蚊55分鐘
有冇九龍區邊度學牌租車平
呃錢輝上1堂轉過去
導師堂1對2,成年無揸 指正左好多操控手勢係呃錢輝無講過既
感覺良好價錢合理
自練$280/2hr
我原本考沙駕,都有搵佢哋補鐘
之後肥咗,排香港區快期,跟佢哋租車練車
原本7月29號考但咁啱運輸處7月29號停
其實幾好架,但租車要夾時間,因為佢哋車好似唔多
掂駕,$150/1小時,$1200/10小時,2堂起跳,車仲好新
因為太緊張,對手渣得太實,又下意識想住用前轆黎平衡架車,放鬆唔到成條手臂。

於是一扭油就好大力咁扭-->俾太多油-->向前衝得太快-->好驚-->收油收到0速/甚至拉頭brake-->結果0速跌車。

試下咁先︰
--1波唔駛俾油,慢溜吓先,同時提自已要夾實油缸+望遠啲,睇下行唔行到直線。千祈唔好望落頭轆果度,一望即跌。
--行到直線,個人冷靜咗,放鬆膊頭同手臂,先至試下俾少少油。
--如果臨轉彎覺得車速太快,未必夠位轉,就用後brake減速。
--頭brake係晌你好肯定自己要停車果陣先用。

我強制果陣學得慢,成日要停車冷靜諗清楚啲動作先至開車做,結果成日俾導師催。但催並唔能夠幫到我冷靜,愈催愈亂。

你要諗方法令自己冷靜咗先。
咁你幾時再考
考完個排就疫情想排快期都排唔到
依家學牌都過埋期 入左紙再排過兩樣
Thanks 想練但駕院好貴仲要7堂package咁買先抵
完全中晒 太多人一班個個上車就識踩咁 人地轉緊波 得我一個連平衡都唔得 真係好灰心 週末一定要練踩單車
仲有強制下個月中我驚肥
考沙駕租街車, 咁咪練唔到8字. 只限練路面.
咁咪仲唔抵...
你考沙駕都要買下堂練8字同熟習下沙駕2條路
遲d 考天光,大家有無咩租車好建議
我學果陣有幾個女同學
所以我唔係最廢果個
我都係個期轉左三四次先考到
你加油
唯有自已租車練多幾堂。
駕院一炮過報哂畀哂錢係咪會平過獨立分開報強制試同路線?
呃錢輝屌你老母
師兄同輝sir 有咩深仇大恨?隔離post 全個post 都係討論緊佢
網上揾到資料係咁︰

「電單車精簡課程組合」全日時段優惠合共$5,979+. 包括:「電單車強制課程」$2,100「電單車路試課程」組合優惠價$3,879.

「電單車精簡課程組合」日間時段#優惠合共$5,482+. 包括:「電單車強制課程」$2,100「電單車路試課程」組合優惠價$3,382.

上面未計運輸署嘅收費(學牌、路票之類)

應該無特別平俾你,依家佢地根本唔憂做。

一炮過報晒強制同路試只係慳咗你去運輸署搞證件嘅時間。

想慳錢就唔好報駕院,佢地普遍係貴過出面。
跟駕院?
係呀
個人覺得新觀駕啲車唔錯
你考邊
天光道 冇得入去練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞