[26]考緊26?你問我答!(13)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇夾實油缸 定係俾油同埋brake個比重唔啱
有冇巴打學牌出車,可唔可以講解少少流程同駛費
唔知你買新車定二手啦,基本上都係睇啱就落訂,跟住出保險,跟住等攞車/過戶

洗費唔計車價,一般就有學保二千尾至三千頭(要格價先會平,視乎車型及個人背景),牌費1314,過戶250/新車登記費100,跟住買下碟鎖/車冚/車冚鎖/手機架之類
我上月中排4月尾,而家應該5月頭掛
我一直想考電單車牌,但我有一隻耳仔弱聽,去咗運輸署申請咗個可以戴助聽器考。而家擔心個頭盔會壓住自己個助聽器,個助聽器比野蓋住收唔到聲會有雜音提醒,我怕會影響到我聽路面情況。想要問吓有冇人知道聽障人士點考車?上網睇過有國外例子,但搵唔到針對本地考26嘅例子
我考強制見到有考生要用耳機同手語
有特別安排
駕院呀sir好關照

雖然最後一齊肥強制
之後冇撞到佢了
試下扭油筒唔好咁大幅度,我就咁樣:

食指中指放在迫力上面,用無名指尾指扭油,咁就好細啖油又定到油
學26想報香駕 去邊到報最平
梗係最方便你果間最平啦
去meg報都ok?想報沙田
駕院得一個價,你邊到報都係
係揀多堂定少堂,或者日間定全日嘅plan者
thanks bro
終於攞到張學牌喇
OK. 邊度報都係果個價。
唔該哂巴打
尋日去左新觀報老強,已經要排到下年4月頭(朝早7點半堂).........各位師兄師姐係報就快,唔係既話就咁考老強都可能要等到2022年
而家考老強好大壓力,肥左就要再排大半年先有得考

夠考兩三take路試
係呀,好大壓力。

最好趁依家考試停晒,租車入去個強制場瘋狂兜圈。
新觀都排到4月頭,而依家只係8月初。真係太痴線。
WFH既話揀中午人地要返工果啲時間去練,搏冇人同你撞時間一個人練哂

慢慢兜圈試下唔同出入灣方法同埋俾油力度唔洗擔心阻到人,練一堂單拖有用過練十堂排隊練
其實都唔係完全無人用,上強制課第三課會有導師帶學生入去練。

去租車前記得問清楚幾時有強制第三課上緊堂。要避開果個時段

我有次去練,練到尾聲咁啱有同學仔要上,我果陣練到考試內容最後果部份緊急煞車,明明未上到22km/h,都俾導師手動著燈。

因為要free返啲時間出黎俾其他同學練,所以佢係想我快啲走。好彩我都差不多夠鐘還車,就自己醒水,出返去外面練習場兜大圈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞