Canon用戶討論區(18) 一闊三大

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁又唔會,個雀眼af咁勁...連拍再差d 都會買
得番12下,重要meet 晒啲conditions 先得,插支二代小白兔直接扣到得番6fps
希望實測真係掂啦 好鬼期待
奸狼今次算有誠意,不過部機規格都唔低,又唔算平價機,硬係做到入門機咁唔夠方便用慣r個頂mon, 無左硬係差啲咁寧願佢賣貴少少,變左高級高速機好過,反正都兩皮一部。upgrade r既firmware, 加番無Corp 4k30、繼續平賣好過,反正部r係差呢樣之嘛

機械mode 要夾rf 鏡,或者on list 果啲,同埋meet 果堆conditions 先可以12fps

如果鏡唔on list, 就直仆落6fps

電子快門就唔同計法,我地估
咁要睇下是唔是咁勁,係YouTube 見a9既追焦,係唔錯,隻雀亂飛都跟到,仲要飛得幾快下,果下係幾葡萄
其實乜原因引至唔同鏡頭影響機身連拍速度呢?真心諗唔通!
莫非Canon有心想逼人買新鏡,於firmware做手腳?認到舊型號鏡就自動downgrade?
我估都係 迫你買新鏡 冇理由有分別既
1dx2 已經12fps, 點會新機做唔到,重要全開光圈wo
想問下各位r系列嘅機 影星有咩鏡推介?
暫時見到rf啲鏡一係光圈細 一係大光圈但唔wide
連拍過程唔可以改變光圈數,都係一個光圈數連貫直落,就算設計唔同,都冇理由影響到連拍速度,我理解係就等於你12秒跑100m,但話俾我聽只限紅色背心,如果換綠色會變成18秒一樣..
Rf 15-35 f2.8
Laow 15mm f2
XQD 都無放棄
因為 XQD 根本就係CFexpress Type B 老豆
先有SanDisk + Sony + Nikon開發XQD
CFA 再納入旗下,將XQD由AHCI協定改為NVMe1.2
就變左CFexpress 1.0
機身方面 update firmware 就得
兩者兼容無乜大題(只係速度上有分別)
後來CFA 搞CFexpress 2.0
先整個Type A / B / C 出來
哦!咁明白你講乜,影咁耐相都諗唔起機身恆常將鏡頭光圈全開,曝光一刻至收光圈呢個盲點,咁的確可以影響到連拍速度!
多謝師兄賜教!
TYPE A 仲要貴撚到仆街
差好遠WOR 水貨差成6千都黎
我琴日問CMK佢話同佢地訂今日就有
豐澤已經到舖頭 開門有得拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞