Canon用戶討論區(18) 一闊三大

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
都好過N記咁迫你買直倒先可以超頻連拍

不過我估佢咁寫都應該係戴定頭盔
驚有人試到得11.9張跟住比人告
同埋實有白痴set 1/10 快門話上唔到12fps
等我如果有得預訂R6去幫趁誠哥先!
頂mon真係好重要,我用R都習慣經常睇頂mon,如果遲d買R6,恐怕要唔短時間改變習慣,初期一定好似條件反射,係咁望機頂..
佢要1/1000s 以上已經變左唔常用啦 重要寫明用mechanic shutter 得番一秒六,唔meet 啲condition 會得番一秒四

但其實睇唔明,咁應該點set 先開到一秒20張?
如果r6有頂mon 同全鎂機身就好
頂mon 真係一個幾大原因迫我上R5, 睇左十年頂mon 較setting, 叫我突然用番個mon 睇真係唔慣。。。
電子快門先有20
不過RAW 變左13bit
成部z6咁 z6 12bit raw 先有 12張連拍
牙膏廠依然係牙膏廠
20張真係痴線雖然有好過無,但10張都好夠用,反而對焦追焦咬得實唔實仲緊要,等緊r5/6 打雀既review
same here
但說明書寫得三個mode, 12, 8, 3, 咁揀邊個先變20, 定係用電子shutter 就乜mode 都20
H+ mode + 全電子快門 就20
H+ mode + 機械快門就12
8 係H mode
3係 low
但H+ 用電子快門又有冇果堆限制呢
屌!仲要收晒第一水訂貨單,至放說明書出黎,講到呢樣唔得、果樣又唔得!同當初期望好似好多分歧!
應該有
我唔信佢降bit可以解決到所有問題
我d機唔算粗用,基本上機身照而家用料都得,但冇頂mon真心唔多爽!2020年,一部賣二萬既20M機身,被監硬cut走個頂mon,營造到入門機咁款!
S牌咪一樣3萬無頂moon
canon知道冇頂mon都極多人買,仲有一推人會比多1萬要個mon上r5
咁我唔係Sony用家嘛!當然係同返Canon機比,一部幾千蚊xxD雙位型號單反都有頂mon,反而賣二萬蚊,個位型號cut走!
老實講 如果8fps 全中 都好過20fps中得1/3既
um...20fps 係電子快門。。。冇聲的
買黎打雀果班肯定屌晒鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞