Canon用戶討論區(18) 一闊三大

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想請教下EF-M 22mm f2
35mm等效仲算唔算廣角?定efm鏡廣角用11-22嗰枝更好?

另外請問點解28mm稱為微距鏡?
35唔算廣角,至小28先係廣角。
28mm 同微距冇關係,要睇最短對焦距離,夠近先有大既放大率
一般等較35-50mm 叫標準鏡 啫係接近人眼視角
而廣角一般就指35mm以下 不過唔同時代有唔同叫法 以前技術低嘅時候 14 15 16 17 嗰啲叫超廣角 但依家做ultra wide越嚟越易 通常都就咁叫番wide angle

至於微距 係講緊對焦距離好近嘅鏡頭 詳情wiki答到你 睇完唔明再上嚟問
謝謝兩位師兄
支70200 好吸引
仲諗緊第一支RF 鏡入邊支好
85 ds
痴線 支70200個size真係好正
canon出rf鏡只係兩年唔到 對我黎講已經吸引過sony出咗咁多年嘅鏡群
其實變伸縮點解有抗拒嘅? 2470都伸縮啦
以前內變焦係頂級鏡先有。防塵防水好d
轉外變焦都要睇市場接唔接受。
入沙入水入塵
同埋無parfocal
咁樣canon先可以掙你維修錢。
插2x F22 不過就夠哂遠
撞左支ef 85.2 , 放舊85 嚟入新85 感覺好怪
好想知到時出70-200 F4 會細支成點
100-500頂住先
爭天同地
千古難題 Sigma 30.4 同 EF-M 32.4 差成千蚊 應該點揀
諗緊究竟全套Sony轉晒過嚟好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞