『薪火post』BNO 續期資訊(96) THE EMPIRE STRIKES BACK

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
唔使咁寸嘅,冇人迫你答
遲早
嘩,咁都叫串呀
自己唔追post 想人直接俾個答案你吖嘛
做伸手黨做到你咁樣
香港人真係出曬名無耐性又無禮貌㗎姐
佢一定冇追 post,冇見過其他伸手黨畀人屌到開花
咁都叫串
話埋俾你知邊度有答案唔該都冇聲 你就真係串啦
收番Doc個個15 Jul有sms,17 jul已收。
但新bno個個到依家都未有sms
咁把炮咪自己搵答案囉,人地話埋俾你聽邊度有答案都要咁嘅態度 CLS
自己唔追post仲好意思話人串?
得啦得啦知你呢啲香港人習慣被人服侍慣
同你講埋邊個 reply 咪算係咁囉,呢度嘅標準答案係:
睇 doc
睇置頂
追 post
好明顯係懶得追啦
個post 開到96 都講足 96次叫人睇doc先問
佢仲要負皮我
我終於明點解伸手黨會被人屌
都係留返屌佢嘅機會俾其他人啦
你有冇用twitter問 hmpo個邊?
你就真係串過馬撚啦
咁我舊年都有幸,4份同一時間一次過收晒!
正常,兩份件會有機會相距一兩星期,亦無分先後,請耐心等候。
無需驚恐自已嚇自己,如上都係問返副署人自己相關資料,上例都只不過hmpo想知多啲佢同佢行業啫,照答就得,唔使覺得犯咗法咁。
我有少少野想分享下

我之前唔太肯定自己有冇BNO,於是send 左email去HMPO問,點知屋企人話我係有bno既,於是我去申請既時候佢要求我要交好多文件,包括父母同祖父母既一啲基本既文件同埋要副簽。我見要咁多文件於是就冇左件事,不過最近收到HMPO回覆既email 確定我係持有BNo既,咁我又齊哂文件,於是我就再去上網申請,今次只係要我個人既文件。(唔知係咪佢幫我查既時候可能令個date base 對我既資料Renew 過,所以令我再申請時唔冼咁多文件/可能佢最近放寬左申請手續)

利申:BNO 01年過期,上面係我個人見解,勿屌
遲你一日
兩星期前左右,系統改咗,bno一律當續證,無需查三代及交相關文件,只需交最基本文件就得了。不過太耐無續嘅,副署仍然係必需項目。
第91 個post 有巴打有同樣經驗
簡單手續由7月9日開始
正如所巴覆你講嘅咁,因為太多申請啦,唔簡化唔掂

我 d 文件甩甩漏漏,解釋信又唔係寫得好,希望都可以受惠啦 ...
FYI
22/6 doc received + being processed
31/7 application approved
呢樣唔使擔心,PE 唔係嚟否決每個申請,係幫你完成申請過程,最緊要有舊證、身份證底面副本、地址證明、副署表(如需要)、特衰(如持有),其他都係較次要,有解釋信咪幫到PE 交差囉,無需多慮。
BNO post 出名唔睇doc唔爬文俾人屌你唔知?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞