『薪火post』BNO 續期資訊(96) THE EMPIRE STRIKES BACK

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
睇doc
早兩三個星期跟佢system apply 反而要住址證明
又要出世紙,連父母出世紙同結婚證書都要我寄
見咁多野就冇去到比錢個步
齊晒文件再online apply就乜都唔使,只係寄最基本個3樣
所以好奇一問
兩星期前左右,系統更新咗,bno一律當續期,唔使查三代交咁多文件了!
小弟都一樣,有段時間媽媽諗過喺嗰便養老🇲🇾
I see。點都好啦,一切都係估計,究竟PE 點過你永無答案,為對PE 咁大方用咗人情卡,護照到手後,記得盡量幫朋友副署,唔好俾朋友有無助嘅一刻,同時幫PE 手批得爽手啲,唔使動用人情卡,你知呢張卡唔係無限,隨時收緊就無了!
7/14 document received
7/16 application being processed
7/28 application approved
佢要求我比副簽 但成個月都搵唔到合資格人
最後我係冇比 照交齊其他文件算
聽天由命了

得咗嘅過幾日再上來講
咁快?!
approved有冇email

定自己上去不停check?
35. 點解副署個到要打postcode 但識過000000, n/a, 999077都唔得?
只有住英國先可以online countersign。
住香港乖乖用返paper form。

點解我印象中冇填過postcode?
paper form唔洗postcode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞