『薪火post』BNO 續期資訊(96) THE EMPIRE STRIKES BACK

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
好驚寄哂嘢過去佢先話要副簽 又要等多排先搞掂
有40萬個申請
系統改咗了,依家絕大部份bno都做renewal,唔使查三代,唔使交次要文件,真係益咗你啦,香港人!呢期真係不要問只要信,信個系統啦!放心,你真係無做錯到!
副署就因你舊證簽發年期而定,而且一向PE 都有權要求補,例如有啲人過去十年出入韓國多.......
依家用番hkpost定DHL好呀???
睇頂置
Speed post 唔抵,識搵節扣,UPS 同FedEx 都平過佢,e-express 平,但地餅等同空郵,因機位仍不足,上唔到機會慢件,心急者慎用。
收到個咁既Email

We are sorry that it is taking longer than usual to process your application due to COVID-19. If we don’t need any further information to progress your application, you should receive your passport within 8 weeks.

係唔係代表佢已經收到我D文件啦?
但係佢個Application history 都仲未寫話收到
有d民主派議員好似有幫手做副簽
唔好教人做偽造文書
未有
等 冇咩可以講
我同你差唔多日子寄,琴日話收到
係啲議員自己講㗎喎,你咁講係應該拉鳩晒佢哋,何況又唔一定係佢哋本人幫你簽
巴打幾時簽收?
我6月尾到而家都乜update都無
係呀,係偽造文書啊,拉哂佢哋咁又點?
你係咪唔知Countersign 需要親自認識果個人至少兩年?
好 唔該哂巴打
唔係呀我18 年 renew咗㗎啦之前
唔使驚嘅 DHL有冇update?
未收到,只係話你聽要等耐D

同埋我都等左個半月先話收到
我7月15號寄
但我係澳洲寄的, 我個郵寄方法係TRACK唔到的 所以都唔知佢收到未

YEAH~
佢要我爸媽阿麻阿爺出世紙同結婚證書,但冇俾亦冇寫信
俾左細佬樣 PASSPORT 佢,批左~
YEAH~
thank you ching!
啱啱去左睇fedex
//3. 我能否以一個FedEx 快遞封寄送多份BNO 續領申請?
我們不建議這樣做,因為每個FedEx 快遞封的重量限制為500克。
再者,每份申請都有其獨有的參考編號 (如: PEX + 10位數字)
將會顯示在地址上。因此,我們極力建議每份申請使用一份
提單託運。//
咁係咪要一人一份? 係幫兩老寄嘅

全套做齊文件全部交足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞