2017報考海關督察討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
有冇三點board A?

其實今日有幾多個time slot

唔知

我想講每日,sorry
19號最後一日考GD?
想問係咪有1分鐘自己講野?見有人話有有人話無

有呀
中文就一號開始一人一分鐘
英文就調轉 最尾果個開始

Thx 咁係一次過考曬中英文?

有呀
中文就一號開始一人一分鐘
英文就調轉 最尾果個開始

Thx 咁係一次過考曬中英文?

中文完即刻英文

唯有咁安慰自己
今次考好似妹下妹下 就住驚自己太aggressive
下次考知點做

女仔易d過gd,因為佢地難d過體能

其實係幾on9
女仔語文能力一定比男仔好,gd有direct compaarison之下係蝕底d
我上次去到體能個關,基本上去到既女仔都fail哂,得1個過到
我心諗其實係咪應該考體能先呢
連最基本個樣野都未做好去考係無意思

咁你咁講我都可以話女仔體能差啲根本考呢個陪門係蝕底啲
我都可以話gd先係最基本嗰樣
我有啲唔明點解體能要考到咁難tim
邊個話女仔一定gd比較有優勢
我覺得最有優勢係外國返嚟嗰啲

利申我係女仔

咁從來紀律部隊都係男性主導
女仔考紀律部隊蝕底d好正路
唔同職業都會有唔同性別比較有優勢,係不能避免
好啦唔好拗邊樣基唔基本
體能係有個標準係度,唔理你靚仔定樣衰,有無幫辦樣,你過到個標準就pass,係咁多關裡面最唔受其他人主觀因素既影響
海關體能一定唔係難,而且要去到執法個時,唔理你係男定女,都要交到個體能水準
所以我覺得男好女好,體能pass係最容易而且最基本要做到既事,體能pass唔到真係哂哂自己之前幾關付出過既時間

從來男性主導
好大官威呀

首先我唔係官 ,第二我係講緊事實,無貶低女性
紀律部隊的而且確係男比女多,唔同職業一定係有唔同性別比較有優勢嫁啦
女仔語文能力強,考文職職位女仔都有優勢過男仔嫁
近年女公務員比例仲不斷上升,差唔多去到64比添
而且每次招聘都一定會keep住個男女ratio,而女仔少人考紀律部隊幫辦,係唔係真係蝕底都唔知
最後我想重申一點既係,男女考唔同職業一定會其中一邊有優勢d,無話絕對公平,返返最初個point,體能有練過既話女仔要pass都唔難

其實我真心覺得佢個八百米同跳遠好撚難
跳到自己身高咁遠係零分
有練習過都....唔一定pass

女仔易d過gd,因為佢地難d過體能

其實係幾on9
女仔語文能力一定比男仔好,gd有direct compaarison之下係蝕底d
我上次去到體能個關,基本上去到既女仔都fail哂,得1個過到
我心諗其實係咪應該考體能先呢
連最基本個樣野都未做好去考係無意思

咁你咁講我都可以話女仔體能差啲根本考呢個陪門係蝕底啲
我都可以話gd先係最基本嗰樣
我有啲唔明點解體能要考到咁難tim
邊個話女仔一定gd比較有優勢
我覺得最有優勢係外國返嚟嗰啲

利申我係女仔

咁從來紀律部隊都係男性主導
女仔考紀律部隊蝕底d好正路
唔同職業都會有唔同性別比較有優勢,係不能避免
好啦唔好拗邊樣基唔基本
體能係有個標準係度,唔理你靚仔定樣衰,有無幫辦樣,你過到個標準就pass,係咁多關裡面最唔受其他人主觀因素既影響
海關體能一定唔係難,而且要去到執法個時,唔理你係男定女,都要交到個體能水準
所以我覺得男好女好,體能pass係最容易而且最基本要做到既事,體能pass唔到真係哂哂自己之前幾關付出過既時間

從來男性主導
好大官威呀

首先我唔係官 ,第二我係講緊事實,無貶低女性
紀律部隊的而且確係男比女多,唔同職業一定係有唔同性別比較有優勢嫁啦
女仔語文能力強,考文職職位女仔都有優勢過男仔嫁
近年女公務員比例仲不斷上升,差唔多去到64比添
而且每次招聘都一定會keep住個男女ratio,而女仔少人考紀律部隊幫辦,係唔係真係蝕底都唔知
最後我想重申一點既係,男女考唔同職業一定會其中一邊有優勢d,無話絕對公平,返返最初個point,體能有練過既話女仔要pass都唔難

其實我真心覺得佢個八百米同跳遠好撚難
跳到自己身高咁遠係零分
有練習過都....唔一定pass

好似話八百係比標準場短dd
好奇一問 點解樓上咁多巴打可以知同組d 人pass 唔pass 到group discussion?
好奇一問 點解樓上咁多巴打可以知同組d 人pass 唔pass 到group discussion?

完左問人拎電話交換情報咪得

上次報係即刻知pass唔pass,唔使等
31號見leadership
可以準備啲咩
完了吧
4號考
完了吧
4號考

可以星期六日考咩
想轉星期六考
唔想請假
完了吧
4號考

可以星期六日考咩
想轉星期六考
唔想請假

will not be entertained
完了吧
4號考

可以星期六日考咩
想轉星期六考
唔想請假

佢意思係4/5考group in,但收唔到leadership email
想問有無8號
想問有無8號

手快按左

有無8號 10點半果轉考GD 嘅收到leadership email?

收到嘅係咩組?(A-E?)
想問有無8號

手快按左

有無8號 10點半果轉考GD 嘅收到leadership email?

收到嘅係咩組?(A-E?)

原來咁撚密?
9點一轉,10:30一轉..?
痴線,好老實講,唔係自大,但自問講得幾好,討論時都好好態度,都收唔到email 究竟咩事??

除非佢係每組簡最top果2、3個

利申:5月4考,dse 中文口試5* 英文口試5

唔好以為口試成績好就代表一定入到
我中英AL oral A都唔敢講話自己講得好/表現得好

我成日覺得gd 係抽簽
海關 正常發揮就fail
入境 完全講到pat 屎咁又pass

海門講明呢關foul最多人,好講運 冇計
早兩年上次考,自以為係個組top1/2,應該ok,點知出到黎成組拜拜,一個都冇pass

認真唔知佢點評分,到底用咩準則

聽講有killer board

考呢d 運氣佔大多數 睇化左
比你去到fib 大sir唔鐘意你 有料都無用

Immi咪都係咁 個準則每個大蛇都唔同
今日1030 board e 揮手
完了吧
4號考

可以星期六日考咩
想轉星期六考
唔想請假

佢意思係4/5考group in,但收唔到leadership email

Yes
pass到group discussion既巴打
你地覺得自己表現點
free fight講左幾多次野
發言質素高唔高

唔計每人一分鐘既發言,我中文講左一次,英文講左兩次 我覺得我講得ok,有新論點有回應人。但因為我果組有三條友互串同冇禮貌,所以我考完都好firm自己會過到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞