2017報考海關督察討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
其實小組討論的題目係咪全部都係果十題入面抽出來!?

應該係
9個人一組 搶野講到
講得1-2次應該收皮

咁我講曬十條題目出黎,咪可以受惠大眾?

借過財仔錢但幾個月就還哂會唔會有事嫁

還晒唔會有事
唔會要你申報已還清既欠債
都唔會check你TU

但如果你有心考埋其他department
建議你做番靚自己個財務管理
唔好大筆非薪金 錢銀出入銀行戶口
信用卡可以有
唔好太多張
可好淨係還min pay
建議月月清
借過財仔錢但幾個月就還哂會唔會有事嫁

還晒唔會有事
唔會要你申報已還清既欠債
都唔會check你TU

但如果你有心考埋其他department
建議你做番靚自己個財務管理
唔好大筆非薪金 錢銀出入銀行戶口
信用卡可以有
唔好太多張
可好淨係還min pay
建議月月清

我係銀行職員

好多人出張證明佢其中一張信用卡冇用過

但其實佢實質有三四張
上年gi肥左
我果組得兩條友過關
不過同timeslot有一組8條友考8條友齊齊過關
上年gi肥左
我果組得兩條友過關

其實真係要合作,唔係互片
其實小組討論的題目係咪全部都係果十題入面抽出來!?

應該係
9個人一組 搶野講到
講得1-2次應該收皮

咁我講曬十條題目出黎,咪可以受惠大眾?

加密啦
上年gi肥左
我果組得兩條友過關

how do you know?
[據我所知現有出現過既題目主題:

1.設侮辱公職人員罪,你點睇
2.航班超售,如何保障消費者權益?
3.香港教育制度的操練問題
4. 「公開考試」這評核方法的利弊
5. Govt introduced 600 franchised taxi.
6. 學童自殺的原因及解決方法
7. 全面禁止活家禽能否防止禽流感
8. 保障公務員的政治中立,你點睇

題目可以係英文問或中文問!
成個流程係中文討論,一號開始到九號考生;然後英文討論,九號考生開始到一號考生。自由討論時間係光陰似箭,日月如梭,抓緊時間發言。其實自由討論如果大家輪流講,和諧d,唔好發言過長,俾d時間和機會人地講,成個氣氛都會好好多!
各位加油!

....................
想問吓其實係咪真係會查馬會投注户口嗰啲?

海關幫
Integrity check 唔會check馬會戶口
會check 所有借貸/欠款 包括按揭 學生貸款 信用卡欠款

咁係咪要check一年銀行月結單

唔洗
基本上你冇不良借貸 (學生貸款and銀行既按揭 唔算)
直屬親戚冇案底
就基本上過到 放心
過往工作紀錄唔會睇

直屬親戚係咪淨係指老豆老母 老婆仔女
有個舅父之前衰過毒品唔知影唔影響
上年gi肥左
我果組得兩條友過關

how do you know?

上年玩法係in完全世界會gather埋一齊
之後有個阿sir會叫no. (得左既考生)
冇被叫既就可以返屋企
[據我所知現有出現過既題目主題:

1.設侮辱公職人員罪,你點睇
2.航班超售,如何保障消費者權益?
3.香港教育制度的操練問題
4. 「公開考試」這評核方法的利弊
5. Govt introduced 600 franchised taxi.
6. 學童自殺的原因及解決方法
7. 全面禁止活家禽能否防止禽流感
8. 保障公務員的政治中立,你點睇

題目可以係英文問或中文問!
成個流程係中文討論,一號開始到九號考生;然後英文討論,九號考生開始到一號考生。自由討論時間係光陰似箭,日月如梭,抓緊時間發言。其實自由討論如果大家輪流講,和諧d,唔好發言過長,俾d時間和機會人地講,成個氣氛都會好好多!
各位加油!

嘩 咁既? 投訴啦

利申: 冇考

加密都唔識,代表香討多謝你
坐board阿sir好靚仔
呢十題都翻抄好幾日
有無巴絲知 近視左右眼差唔多700度 過唔過到eye test?
有無巴絲知 近視左右眼差唔多700度 過唔過到eye test?

如果順利過晒既話就唔好晒果兩萬蚊做激光啦

如果順利過晒既話就唔好晒果兩萬蚊做激光啦

如果順利過到,都會考慮做,不過手術始終有風險 如非必要 都唔想做
睇黎啲人一定愈來愈勁,因為通哂天
坐board阿sir好靚仔
呢十題都翻抄好幾日

江sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞