2017報考海關督察討論區

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
坐board阿sir好靚仔
呢十題都翻抄好幾日

江sir

我冇留意佢嘅名,其實佢係senior inspector?
Btw Group discussion係咪包埋impromptu talk
Btw Group discussion係咪包埋impromptu talk

yes
呢十題都翻抄好幾日

江sir

邊間房
呢十題都翻抄好幾日

江sir

邊間房

佢地唔會轉房?

yes

最驚impromptu talk 一陣唔知有咩講又講到口疾疾就gg
係咪淨係英文 同兩分半鍾? 無得準備要即刻開波?

yes

最驚impromptu talk 一陣唔知有咩講又講到口疾疾就gg

唔駛驚,最緊要冷靜

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck
好多人衰impromptu

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck

乜海關有impromptu??

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck

分多少少時間prep impromptu talk會好啲
佢先係分高低嗰part
其實discussion嗰part大家都差唔多

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck

乜海關有impromptu??

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck

我衰左

玩 完impromptu 講得好少 唉 下次努力
想問吓其實係咪真係會查馬會投注户口嗰啲?

海關幫
Integrity check 唔會check馬會戶口
會check 所有借貸/欠款 包括按揭 學生貸款 信用卡欠款

咁係咪要check一年銀行月結單

唔洗
基本上你冇不良借貸 (學生貸款and銀行既按揭 唔算)
直屬親戚冇案底
就基本上過到 放心
過往工作紀錄唔會睇

更正
工作紀錄你都要申報
但唔會同前僱主reference check

阿叔舅父嗰啲, 有啲有案底
唔係即係親屬撈緊個範
過唔過到

yes

唔駛驚,最緊要冷靜

Good luck

我都衰衰地,勁緊張咩有十幾秒咩都諗唔到
imprompt talk? 呢班人做乜野
繼續吹
d 啊sir 有無話完左group in 要等幾耐先有reply?

我考個時d 啊sir 無講
d 啊sir 有無話完左group in 要等幾耐先有reply?

兩個星期左右

唔該巴打
希望Pass到無咩信心

兩個星期左右

唔該巴打
希望Pass到無咩信心

隨緣啦
借過財仔錢但幾個月就還哂會唔會有事嫁

還晒唔會有事
唔會要你申報已還清既欠債
都唔會check你TU

但如果你有心考埋其他department
建議你做番靚自己個財務管理
唔好大筆非薪金 錢銀出入銀行戶口
信用卡可以有
唔好太多張
可好淨係還min pay
建議月月清

巴打知唔知入境io會唔會check你有馬會户口?
imprompt talk? 呢班人做乜野
繼續吹

調轉左入境呀?
啱啱今日考完,得group discussion 中英各一條,即席演講係for 入境事務主任,不過我下個月都要考入境體能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞